Utat javítanának, bővítenék a vízhálózatot

Több beruházásra szeretne támogatást kapni a fejlesztési minisztériumtól a gyergyó­szent­miklósi önkormányzat. Rendkívüli tanácsülésen egyeztettek az elképzelésekről. A pályázatok sikeres elbírálása esetén utcákat újítanak fel, és bővítik a víz- és szennyvízhálózatot is.

Fontos pályázatokat készül benyújtani a gyergyószentmiklósi önkormányzat a város fejlődése szempontjából. A tanács rendkívüli ülésen fogadta el a tervezett projektek gazdasági mutatóit, valamint elvi beleegyezését adta, hogy önrésszel járul hozzá a munkálatokhoz. Az elképzelés szerint a fejlesztési minisztérium támogatásával bővítenék a város ivóvízhálózatát, 28 kilométeres szakaszon cserélnék a vezetékeket és fektetnének újakat. A munka két év alatt lenne kivitelezhető, 12 millió lejbe kerülne, amiből 509 ezer lejt vállalna önrészként a város. Amennyiben a projekt megvalósul, csaknem 1300 háztartás csatlakozhatna a hálózatra. A szennyvízhálózatot is bővíteni szeretnék, 41 km szakaszon. A beruházás összértéke 23 millió lej, melyből 987 ezer lejt fizetne a város. Mint elhangzott, prioritásként kezeli ezt a projektet az önkormányzat, ugyanis fontos, hogy kiépüljön a csatornahálózat, mielőtt más fejlesztésekbe (pl. útépítés) kezdenek. A Gyilkostó üdülőtelepen is bővíteni szeretnék a víz- és szennyvízhálózatot. A beruházás összértéke közel 18 millió lej, melyből 3,4 milliót vállalna az önkormányzat. Két lépcsőben történne a kivitelezés, idén megépülne a szennyvíztisztító állomás, jövőre pedig az ivóvízhálózat munkálatait végeznék – természetesen amennyiben sikeresen bírálják el a pályázatot.
Több utca felújítására is szeretne támogatást kapni az önkormányzat, a Miron Cristea, Rózsa utca, Fejér Dávid, valamint Építő utca rendbe tétele van tervben. A teherforgalom által használt Dózsa György, Békény, Halász utca felújítását is idénre tervezik, a megvalósításra pedig több forrást próbálnak bevonni: egyrészt a megyei tanács ígért támogatást ez ügyben, továbbá a fejlesztési minisztériumhoz és a Központi Fejlesztési Régióhoz is pályázatot nyújt be az önkormányzat, finanszírozást remélve.

HN-információ