Ünnep a városnak

49

Nagyjából minden településnek van évente saját ünnepe, legyen szó piciny falucskáról, vagy akár nagyvárosról. Az esetek túlnyomó részében mindig nyáron tartják ezeket az eseményeket, különlegességként hat, hogy mi gyergyószentmiklósiak télen ünneplünk. Bizony, javában zajlanak a Szent Miklós Napok, amelyek valamilyen formában előhírnökei a decemberi ünnepkörnek. Emlékszem, gyermekkoromban mindig mennyire vártam ezt az időszakot, a villogó decemberi estéket, amikor egy helyre gyűl a város apraja-nagyja, hogy együtt várja a piros ruhás fehérszakállút. A városnapok révén valahogy úgy éreztem, és mind a mai napig úgy gondolom, hogy nálunk kicsit különlegesebb, egyedibb a „mikulásjárás”, mint máshol, az pedig szintén unikumnak számít, hogy nem sátor alatt hűsölnek az emberek egy hideg sör mellett, hanem átfázott lábbal, teát, forralt bort szorongatva toporognak, de mégis jól érzik magukat.
Idén még a korábbiaknál is nagyobb jelentőséggel bír a rendezvény, hisz a Szent Miklós Napokon tartják az elszármazott gyergyóiak találkozóját, amely újabb jelentős ok arra, hogy együtt ünnepeljen a közösség – ünnepelje azokat, akik a világ minden részéről hazajönnek, és bármilyen helyzetben büszkén mondják, hogy: igen, gyergyóiak vagyunk. Megannyi program, színvonalas közösségi élmények, én pedig továbbra sem értem, miként lehet, hogy ez valakinek, valakiknek nem tetszik? Nyilván, aki szervezett bármit, tudja, hogy nem lehet mindenkinek megfelelni, de ez akkor sem egy egyfelvonásos rendezvény, amelyet követően hazamegyünk, hanem a város ünnepe. „Miért nem nyáron van, hogy ne fagyjunk meg?”; „Miért Szent Miklós püspök érkezik, és miért nem a Mikulás?”; …és a kedvencem: „A városnapok költségvetésiből mé’ nem tömik bé a gödrököt?” Azé’ me. És még nem beszéltem a politikai szőrszálhasogatásról, de ebbe most nem is mennék bele, mert akkor az írásom nem arról szólna, amiről szeretném, hogy szóljon.
Kicsit érdeklődtem az idősebb korosztálytól – mivel zsenge korom miatt nem voltak személyes tapasztalataim –, hogy annak idején, a rendszerváltás előtt is tartottak-e városnapokat Gyergyószentmiklóson? Megtudtam, hogy Szent Miklós napján mindig – még a kommunizmus ideje alatt is – megtartották a búcsút a városban, az pedig, hogy e köré később városnapi ünnepet szerveztek, az akkori városvezetés, valamint nem utolsósorban a néhai Hajdó István főesperes, plébános igyekezetének volt köszönhető. Utóbbinak feltett szándéka volt, hogy ünnepet adjon a városnak, és úgy érzem, sikerrel járt. Még akkor is, ha sokan még ilyenkor is a kákán a csomót igyekeznek megkeresni, ez igazi ünnep, a kisváros ünnepe. A legjobban az tetszik, hogy bár van baj elég, de ez alatt a pár nap alatt megpróbálunk nem arra gondolni, hanem együtt örülni a közösségnek, amelyben élünk, dolgozunk, vagy ahová örömmel hazatértünk.
Ünnepelj hát, Gyergyószentmiklós!

Kertész László

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.