Újrafényezve vagy a régi fényben?

Kolozsvár ad otthont az idei év legnagyobb romániai sporteseményének, a szerenkénti egyéni Torna Európa-bajnokságnak. A Kincses Város szerencséje a mások balszerencséje, hiszen eredetileg Bukarestben kellett volna megszervezni ezt a tornát. De mivel a jól ismert hazai viszonyok most sem hazudtolták meg magukat, a fővárosi csarnok, amiben megrendezhették volna a viadalt, nem készült el időben, így az egész verseny Kolozsvárra költözött át.
Egyébként ez a bajnokság jubileumi torna is egyben, hiszen pontosan 60 évvel ezelőtt indították útjára a női tornában az Európa-bajnokságokat, és az elsőre éppen Bukarestben került sor. A férfiak már két évvel hamarabb, 1955-ben megmérkőztek, azt a versenyt Frankfurtban rendezték. A tegnapi napon a hivatalos megnyitóig a férfiak selejtezőire került sor a szereken. A színpompás megnyitóünnepség délután öt órakor kezdődött egy csodálatos lézershow-val, majd tornabemutatóval folytatódott. Utána felvonultak a részt vevő 37 ország zászlóival, elhangzottak a megnyitóbeszédek – és folytatódhatott tovább a viadal.
A nagy kérdés azonban, amely a hazai szakembereket és a tornát szerető és értő közönséget is foglalkoztatja, az, hogy sikerül(het)-e újra a régi fényében megcsillogtatni a román tornasportot. Emanoil Fântîneanu, az egyik legrégebbi hazai szakíró, aki nem mellesleg a Nemzetközi Sportújságíró Szövetség Végrehajtó Bürójának tagja és a verseny sajtófőnöke is, őszintén elmondta e sorok írójának, hogy egyelőre nem sok remény van erre. Nemcsak azért, mert az idéntől új szabályok szerint pontoznak a versenybírók – hiszen ez mindenkit érint –, de egy olyan generációváltás is megy végbe most a hazaiaknál, amely nem tudja egységesíteni az erőket az utóbbi években amúgy is megkopott fényű tornasportban. Míg egyes versenyzők az idén léptek a felnőttek soraiba, addig a mostani csapat sztárja és vezéregyénisége már a 28. életévét is betöltötte.
Persze, a sport szépsége éppen abban áll, hogy az akaraterő néha a lehetetlent is segít megvalósítani. Az Eb vasárnap estig tart, addig még történhetnek csodák. Itt vagyunk és várjuk őket…

Aczél Péter László, kolozsvári tudósítása

Magyar és román eredmények

Férfi összetett: Románia: – ; Magyarország: 21. Kardos Botond, 25. Babos Ádám.
Talaj: Románia: 2. Drăgulescu Marian, 27. Bataga Cristian Ioan, 75. Kotrong Adelin, 81. Cotuna Vlad Bogdan; Magyarország: 26. Kardos Botond, 54. Babos Ádám, 92. Boncser Krisztián.
Korlát: Románia: 82. Cotuna Vlad Bogdan, 90. Nistor Ioan Laurentiu; Magyarország: 11. Vecsernyés Dávid, 31. Kardos Botond, 56. Babos Ádám, 64. Boncser Krisztián. Felemáskorlát: Románia: 65. Cotuna Vlad Bogdan; Magyarország: 21. Kardos Botond, 41. Babos Ádám, 70. Vecsernyés Dávid.
Gyűrű: Románia: –; Magyarország: 38. Babos Ádám, 64. Kardos Botond.
Ugrás: Románia: 1. Drăgulescu Marian, 16. Bataga Cristian Ioan, 23. Kotrong Adelin. Magyarország: –.
Lólengés: Románia: 15. Ursache Alexandru Andrei, 16. Bataga Cristian Ioan, 79. Kotrong Adelin; Magyarország: 1. Berki Krisztián, 10. Kállai Zoltán, 36. Babos Ádám, 69. Kardos Botond.
A női kvalifikációk lapzárta után értek véget.