Újból lendületben a központi tér felújítása

54

Hosszabb ideig stagnált a szárhegyi központi tér felújítását célzó projekt, most azonban gőz­erővel zajlik a munka. A kivi­telezésben tapasztalt hosszas szünettel kapcsolatban Danguly Ervin polgármester lapunknak azt mondta, ennek több oka is volt, a lényeg azonban az, hogy most már dolgoznak, és igyekeznek befejezni a projektet.

Dolgoznak Szárhegy központjában. Újraindított munkafolyamat Fotó: Kertész László

Még elődje, Gábor László írta alá 2013-ban a Bástya utca, a központi tér felújításának szerződését, a munkálatokhoz pedig 2014-ben láttak hozzá – kezdte részletezni a rehabilitálási projekt körülményeit Szárhegy polgármestere, Danguly Ervin, mondván, a projekt a Lázár-kastélyhoz vezető két útszakasz, valamint a főtér rehabilitálását célozza.
Rámutatott, miután annak idején hozzáláttak a munkálatokhoz, kicsit lelassult a projekt, mivel a tér a kastély közelsége miatt első kategóriás műemlékvédelmi övezet, így műemlékvédelmi kiigazításokat kellett tenni, amelyre a Larix Stúdiót kérték fel.
– Ez lelassította a munkálatokat, mivel a tervezőnek és a kivitelezőnek is alkalmazkodnia kellett a módosításokhoz – jegyezte meg a polgármester, mondván, ezek a kiigazítások a kastély hídját, valamint a műemlék épület előtti teret érintették. Hozzáfűzte: az is húzta az időt, hogy a kivitelező nem tartotta be a műemlékvédelmi hivatal kérését, időközben pedig a helyi tanács is felbomlott Szárhegyen, így a kifizetéseket sem tudták eszközölni. A beruházás körüli nézeteltérésekről már olvashattak lapunkban – 2015-ben a szerződésbontás küszöbén álltak a felek.
Danguly Ervin kifejtette, mandátuma elnyerését követően igyekezett utánanézni a beruházás részleteinek, tavaly augusztusban pedig sikerült újraindítani a projektet.
– Minden procedurális folyamatot rendbe tettünk, megszereztük a még szükséges dokumentációkat, és folytatni lehetett a projektet – közölte Danguly, majd hozzátette: a kivitelező lassabban dolgozott, így ekkor is volt késés, majd beállt a tél, nem lehetett aszfaltozni, és felfüggesztették a munkálatokat.Idén, késő tavasszal láttak ismét hozzá, a papírok most már rendben vannak, így probléma nélkül zajlik a beruházás kivitelezése: az átvezető utak aszfaltozása mellett járdaépítés is zajlik, a polgármesteri hivatal előtti részen pihenőpad lesz, egyszóval teljesen megújul a tér.
A projekt összértéke 1 086 875 lej, amelyből 900 000 lej Hargita Megye Tanácsának támogatása, a maradék összeget pedig önrészből teszi ki a község. Danguly Ervin rámutatott, ha minden a jelenlegi ütemben halad, reményei szerint augusztusban vagy legkésőbb szeptember végéig befejezik a munkát.

Kertész László

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.