Újabb törvényÚjabb törvény

36

Néhány nap múlva az állami köznyugdíjban részesülők nagyobb kvantumú nyugdíjat kaphatnak kézhez. Igen, mert július 1-jétől a nyugdíjpont értéke az eddigi 871 lejről 1000 lejre emelkedett. De nem ez az egyetlen újdonság, legalábbis a nyugdíjpont majdani értékének megállapítása tekintetében.

Több mint 75 ezer nyugdíjas örülhet. Pénz áll a házhoz Fotó: Balázs Árpád / archív

A mostani nyugdíjemelés mindazokat érinti, akiknek nyugdíját a nyugdíjpont, illetve annak értéke alapján állapították meg. Hargita megyében mintegy 76-77 ezer nyugdíjasról van szó. A mostani nyugdíjpontérték-megemelés jogalapját a 2017/2-es sürgősségi kormányrendelet képezi. És ha már itt tartunk, akkor megemlíthető az is, hogy a jelenleg hatályos kormányprogram értelmében 2018. július 1-jétől a nyugdíjpont értéke 1100 lej lesz, 2019-ben 1264 lej, 2020-ban pedig 1400 lej, majd 2021. január 1-jétől a nyugdíjpont értéke az országos átlagos bruttó bér 45%-val lesz egyenlő, ami állítólag akkor majd (mármint a nyugdíjpont értéke) 1775 lejt jelent(ene). A nyugdíjpont értékének megemelkedése esetenként azt is jelenti, hogy az érintett nyugdíjas bekerül a jövedelmi adót fizetők körébe. Ennek kapcsán pedig utalhatunk arra, hogy a jövedelmi adó tekintetében a mentességi értékhatárra vonatkozó egykori kormányprogrami elő­irányzat kikerült az aktualizált, azaz a jelenlegi kormányprogramból, de ez egy más ügy…
A Hivatalos Közlöny június 30-i számában jelent meg ama 2017/160-as törvény, amely révén újólag kiegészítették az egységes köznyugdíjrendszerre vonatkozó 2010/263-as törvényt. Ez a kiegészítés a nyugdíjpont értékének éves megemelésével kapcsolatos. Amúgy még 2015-ben nyújtották be a szóban forgó törvénykiegészítő javaslatot Erdei Daloczki István és Kerekes Károly egykori RMDSZ-es képviselők. 2015 februárját írtuk akkor, s a benyújtást követően június 15-én a javaslatot a szenátusban elutasították. Azt követően a parlamentben igen hosszadalmas eljárás vette kezdetét, amely igencsak körülményesnek, illetve időigényesnek bizonyult, és már-már úgy tűnt, nem is kerül elfogadásra a kezdeményezés. Ez esztendő márciusában például a kormány azt negatívan véleményezte, lévén, hogy a kormány szerint az esetleg hátrányosan érintene egyes állampolgárokat. De végül is a törvényt június 20-án elfogadták, s amint már említettük, az a Hivatalos Közlönyben június 30-án megjelent. Egy újonnan bevezetett szakasz értelmében a törvényben előírt éves nyugdíjpontemelés csak minimális küszöböt jelent, annál nagyobb értéket meg lehet állapítani az éves állami társadalombiztosítási költségvetést jóváhagyó törvény révén. Ennek a kiegészítő jellegű előírásnak azért van gyakorlati jelentősége, mert lehetőséget biztosít arra, hogy esetenként a számításokból „fakadó” nyugdíjpontértéknél nagyobbról döntsön a parlament.

Hecser Zoltán

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.