Újabb nekifutás

59

Átvételi ellenőrzés alá vetette a helyi önkormányzat a csíkszentgyörgyi víz- és szennyvízhálózat eddig elkészült rendszerét. A szennyvíz-hálózat befejezésére új kivitelezőt keresnek a tél folyamán, az ivóvízrendszert pedig a Harvíz térségi szolgáltatóra bíznák.

György József polgármester: „új lendület kell” Fotó: László Róbert
György József polgármester: „új lendület kell” Fotó: László Róbert

Csíkszentgyörgyön hosszú története van a két közműrendszer építésének. A vízhálózatot 2006 óta építik és a szűkmarkúan csepegtetett állami finanszírozás két éve teljesen leállt, a csatornarendszert pedig 2010-ben kezdték megvalósítani, és a kivitelezés alkalmatlansága miatt még a vízhálózat munkáinak felfüggesztése előtt szerződést bontottak a kivitelezővel, és azóta is pereskednek. György József polgármester szerint új lendület kell, és ennek első lépése a jelenleg zajló átvételi ellenőrzés.
– Pontosan fel kell mérnünk, hogy a munkálatból mi készült el és mi maradt hátra. A csatorna folytatására megvan a környezetvédelmi alap támogatása, a hátralevő munkára új kivitelezési közbeszerzést kell kiírnunk. A vízhálózat befejezését a Harvízre szeretnénk bízni, akárcsak a két rendszer későbbi működtetését – nyilatkozta a polgármester.
A 6,5 millió lejből épülő vízhálózat esetében a gerincvezeték a föld alatt van Menaságtól Bánkfalváig, a csatornánál pedig néhány mellékutcában is felszín alatt van a vezeték, sőt a derítőállomás is megépült, de a felszerelése még hátravan. Így a 8,5 millió lejes beruházás értékének mintegy 35 százaléka a következő kivitelezőre maradt.
Amint a közművesítés befejeződik, következik az utcák aszfaltozása. Első lépésben falvanként két-három forgalmasabb utcát borítanának aszfalttal, és az első utcákat – amelyekben a víz- és szennyvízvezetékek már megvannak – akár már a következő évben korszerűsíthetik.
A község vezetősége ugyanakkor prioritásként kezeli a földterületek végleges tulajdonba helyezését. A Csíki-medence egyik legnagyobb területű községéről lévén szó – több mint 24 200 hektár – nagy volumenű a munka. Bár a birtoklevelek 73 százalékát már kibocsátották a korábban hatályos jogszabályok alapján, a teljes felmérés, a földterületek pontos beazonosítása, a kataszteri nyilvántartásba való bevitel még hátravan. György József szerint három év alatt végezhető el a munka.

Kovács Hont Imre

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.