Újabb gyógynövény-termesztési tanfolyam indul

210

Hetvennél többen vettek részt az elsőn, de mégis voltak, akik lemaradtak. Számukra jó hírrel szolgálunk: szeptemberben újabb gyógynövény-termesztési és -feldolgozási tanfolyam indul Csíkszeredában.

Virágos kaszáló a Gyimesekben. Értő szemeknek gyógynövénykert Fotó: Domján Levente
Virágos kaszáló a Gyimesekben. Értő szemeknek gyógynövénykert Fotó: Domján Levente

A tavasszal meghirdetett első tanfolyamot övező érdeklődésen felbuzdulva újabb gyógynövény-termesztési és -feldolgozási képzést indít a csíkszeredai Pro Agricultura Hargitae Universitas Alapítvány: a jelentkezőket szeptember elsejéig fogadják, a felkészítők pedig szeptember 12-től kezdődnek – tájékoztatta tegnap lapunkat dr. Máthé Emma, az alapítvány felnőttoktatási programokért felelős munkatársa.
Elmondta, már az első tanfolyamot is – minden előzetes várakozást felülmúlva – 72 gazdahallgató fejezte be, ám a jelentkezők közül – egyrészt a helyhiány, másrészt az oktatásszervezési kérdések miatt – végül több érdeklődőt is vissza kellett utasítsanak. Ez alkalommal őket is várják vissza – jegyezte meg Máthé.
Leszögezte, a tanfolyam nem akkreditált: a hangsúlyt nem a képzés nyomán megszerezhető „papírra” – elismervény formájában amúgy az is lesz –, hanem a könnyen és eredményesen alkalmazható, a mindennapokban is hasznosítható tudásra helyezik. Utóbbira Macalik Ernő tanár úr neve is garanciát jelent: a csíkkarcfalvi füvesembertől ugyanis a tanfolyamra jelentkezők a gyógynövények termesztésének, begyűjtésének, előválogatásának, szárításának és feldolgozásának fortélyait sajátíthatják el. A szakember ráadásul nemcsak a kertjében vezeti körbe a gyógynövénytermesztés iránt érdeklődőket, hanem természetjárásra is meginvitálja: ennek során a környéken előforduló gyógynövények, gyógyfüvek beazonosításában és felhasználásában segíti a tanulni vágyókat. A tanácsokhoz gyógynövény-kalendárium is társul, amiből kiderül, melyik gyógynövényeket mikor, melyik fejlődési szakaszában és ezen belül is melyik napszakban érdemes szedni, begyűjteni – hangsúlyozta Máthé Emma. A tanfolyam résztvevői ezenkívül az ökológiai gazdálkodás, a biogyógynövény-termesztés törvényi követelményeit, illetve az elismertetés menetét is megismerhetik, míg a gyógynövényekből kinyerhető illóolajok kimutatásának, előállításának módozatait – tizenkét fős csoportokat alkotva – a Sapientia egyetem csíkszeredai laboratóriumában gyakorolhatják az érdeklődők.
Máthé Emma az előzetes érdeklődés alapján már az ősszel induló második tanfolyamon is legalább harminc gazdahallgatóra számít. Jelentkezni, a tanfolyamról bővebb felvilágosítást kérni Máthé Emmától a 0745–327972-es telefonszámon, illetve a mathe.emma@pahru.ro e-mail címen vagy pedig személyesen, az alapítvány csíkszeredai, Taploca út 20. szám alatti székhelyén lehet. A képzést a magyar Földművelésügyi Minisztérium támogatásának köszönhetően továbbra is kedvezménnyel vehetik igénybe a gazdák: a tanfolyam díját mindössze 150 lej.

Domján Levente

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek