Újabb egészségbiztosítási kártyákat állítottak ki

28

A postások elkezdték kézbesíteni Hargita megyében is azokat az egészségbiztosítási kártyákat, amelyeknek tulajdonosai eddig nem kapták kézhez azokat. Annak sem kell aggódnia, aki nem tudja átvenni személyesen, mert 10 napig a postán, majd pedig a Hargita Megyei Egészségbiztosítási Pénztár székhelyén is megtalálhatja.

Hargita megyében 4161 olyan egészségügyi biztosítással rendelkező személy él, aki eddig nem kapta meg a 2015 óta érvényben lévő rendszernek megfelelően az egészségbiztosítási azonosítóját. Ezek közül többen azért nem rendelkeztek a kártyával, mert 2015 után töltötték be a 18. életévüket. Románia-szinten egyébként 386 ezer kártyát nyomtattak ki az utóbbi időszakban.
Az elmúlt két évben – a mostani 4161-et leszámítva – több mint 215 ezer kártyát állítottak ki Hargita megye számára, ezek közül 2185 darabot még mindig nem igényelt a tulajdonosa. Ezek is megtalálhatók a biztosító Jégpálya negyedi székhelyén vagy a családorvosoknál.
Duda Tihamér, az egészségbiztosítási pénztár igazgatója lapunknak elmondta, hogy a kártyákat bárki átveheti, akit ezzel megbíznak. Tehát, ha nem tartózkodunk otthon, akkor a családtagjainknak is kézbesíthetik. Ha a kártyák visszakerülnek a biztosítóhoz, ez a lehetőség továbbra is él: egyetlen megbízott személy több kártyát is kivehet, nem ritka, hogy a családorvosok a pácienseik kérésére veszik ki azokat, de a polgármesterek is megtehetik ugyanezt.
– Természetesen sokan vannak olyanok, akik külföldön élnek és dolgoznak, ezért nem tartanak igényt a kártyára. Illetve olyanokra is van példa, akik semmilyen szolgáltatást nem igényelnek. Egyébként a kártya „felismeri”, ha valakinek időközben megszűnt a biztosítása – tudtuk meg az intézményvezetőtől.
A nemrég megérkezett biztosítási azonosítókat a posta szeptember 25-én kezdte el kihordani. Dombi József, a Hargita Megyei Postahivatal igazgatója megerősítette lapunknak, hogy a kártyákat már kézbesítik a postások.
Tőle tudtuk meg azt is, hogy amennyiben a postás nem talál otthon senkit, aki átvehetné a kártyát, akkor a következő napon újra felkeresi az illetőt. Ha másodszor sem nyit neki ajtót senki, akkor a postaládában értesítőt hagy, amelyen konkrétan szerepel, hogy az egészségbiztosítási kártya megtalálható a postán, és tíz napon belül átvehető.
– Ha két napon belül nem jelentkezik a postán az érintett az értesítővel és a személy igazolványával, akkor újabb értesítőt dob a postás a postaládába. Ha a kártya tulajdonosa nem jelentkezik továbbra sem, akkor a tíz nap leteltével visszajuttatjuk azt a biztosítóhoz – közölte az postahivatal igazgatója.
Azok a személyek, akik rendelkeznek egészségbiztosítással, de nincs kártyájuk, a biztosító pénztárnál igényelhetnek erről szóló, 60 napig érvényes igazolást abban az esetben, ha egészségügyi szolgáltatást vennének igénybe. Ugyanakkor a hivatal honlapján (http://www.cnas.ro/cashr/page/lista-cardurilor-returnate-de-catre-compania-nationala-po-ta-romana.html) bárki leellenőrizheti, hogy nyomtattak-e számára kártyát, és ha igen, az hol található. A linken egy táblázatos dokumentum letöltésére van lehetőség, ahol az érintett személyek neve ábécésorrendben szerepel, mellette lakhelyük, valamint a kártyájuk holléte.
Akinek elvész, ellopják vagy megrongálódik a kártyája, lehetősége van újat igényelni. Ezt szintén a biztosítási pénztárnál lehet megtenni. Hargita megyében eddig 4959 személy igényelt egészségbiztosítási azonosítót, amelyből 481-et most szeptemberben küldtek ki.

Márk Boglárka

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.