Új kezdeményezés a Homoródmentén: Nemzetközi fotótábor Homoródszentmártonban

51

Régi elképzelés teljesül be a napokban Homoródszentmárton köz­ségben, ahol most zajlik az I. Ho­moródszentmártoni Nemzet­közi Fotótábor. Hátszegi Csaba fotográfus, amióta Ho­mo­ród­szentpálra költözött, rendszeresen hívja fényképész kollégáit és ismerőseit a környékre, s így több-kevesebb rendszerességgel évek óta jelen vannak a képzőművészeti művésztelepeken is.

Idén a kezdeményezők eljutot­tak arra a szintre, hogy bejegyeztették a Homoród Fo­tó­klub Egyesületet, és ezzel megnyíltak a lehetőségek, hogy önálló programokat is kezdeményezhessenek, pályázhassanak és támogatásokat fogadhassanak.
– A község falvaiban olyan értékek vannak, amelyek valóságos csemegét jelenthetnek a fotográfusok számára. A tizenkét faluban jelentős műemlék épületek találhatók, a népi építészet gyöngyszemei, a változatos természeti szépségek, erdők, mezők, vízi élővilág, a tájat benépesítő emberek, az általuk gyakorolt mesterségek egyaránt témával szolgálnak – mondta a szervező.
Hátszegi Csaba arra kérte fotós ismerőseit, hogy jöjjenek el minél többen a községbe a szeptember 4. és 9. közötti időszakban, és vegyenek részt a tábor munkálataiban. Meghatározott tematika nincs, mindenki kiválaszthatja azt a szegmenst, amelyen haladni kíván.
A fotográfusok többsége magyarországi, de Felvidékről is ellátogattak a művésztáborba. A táborlakókat László János vállalkozó abásfalvi vendégházaiban szállásolták el. A programokat és az ellátást a szállásadó mellett Ho­mo­ródszentmárton Község Ön­kor­mányzata, a Termolang Kft., a Pegasus Kft. és az Abásfalvi Köz­bir­tokosság biztosítja.
Feltételezhető, hogy több ezer felvétel készül, amelyek közül nem lehet azonnal igényes kiállítást létrehozni. Hátszegi Csaba úgy nyilatkozott, hogy hazatérve választják majd ki az alkotók azt a két-három képet, amelyet leginkább reprezentatívnak tartanak, s majd akkor hoznak létre kiállítást, amikor legközelebb Abásfalvára látogat Uszod testvértelepülés küldöttsége. A szervező rámutatott: a fotóművészet is kitörési lehetőség a meglehetősen hátrányos helyzetű községnek, amely a létező értékeket így felmutathatja és olyan lehetőséget kap a hírét messzire röpítő fotográfiák által, hogy a későbbiekben ennek idegenforgalmi és tényleges gazdasági haszna is lehet.

Simó Márton

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.