Új dékánt választottak

94

Dékánválasztás volt a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetemen: a marosvásárhelyi és kolozsvári intézményekben a régi vezetőség folytatja tovább a munkát, Csíkszeredában Lázár Ede váltja Makó Zoltán dékánt. Az új dékánt Dávid László rektor mutatta be.

Korszakváltáshoz érkezett a csíkszeredai kar. A meglévő struktúrák hatékonyabb működtetésére van szükség Fotó: László F. Csaba

Büszke vagyok a csíkszeredai egyetemünk tudományos, nevelési és közéleti eredményére. Az intézmény által elindított vetélkedőkre, mint a Pénzidomár vagy a Laborkukac a brassói, kolozsvári, szatmárnémeti tanárkollégák is felfigyeltek. Az Ezüst Akadémiát az 50 év fölötti korosztály számára biztosított előadássorozattal pedig sokan szeretnék utánozni – vezette fel mondanivalóját a tegnap délelőtti sajtótájékoztatón Dávid László rektor. Szerinte Makó Zoltán a tanintézmény kritikus időszakában került a csíkszeredai egyetem élére: halaszthatatlanná vált a felsőoktatási intézmény és keretében működő szakok akkreditációja.
– Dékánságom első mandátuma alatt sikerült a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem hat szakját akkreditálnunk. A munkát a csíkszeredai intézmény kulturális, tudományos és oktatási szerepvállalásának az erősítésével folytattuk, azt akartuk, hogy a megyeközpont és a régió társadalmi életében fontos szerepet töltsünk be. Úgy gondolom, ezt sikerült is elérnünk. Egy másik fontos lépés volt a csíkszeredai karok egyesítése, amiről szintén azt gondolom, hogy jó döntés volt. Tavaly pedig miközben a középiskolás diákok létszáma folyamatosan csökken, a megyében sikerült az egyetemre jelentkezők számát növelnünk – számolt be a leköszönő dékán. Makó Zoltán a következő időszakban elmélyülten szeretne kutatómunkájával foglalkozni, ezért döntött úgy, hogy nem folytatja a vezetői munkát.
Kósa István leköszönő dékán­he­lyet­tes szerint az elmúlt időszakban jó egyetemi közösséggel és külső-belső kommunikációval büszkélkedhet a csíkszeredai Sapientia egyetem.
– Vannak, akik az oktatók tu­do­mányos munkája, szaklapokban meg­jelent publikációja alapján mérik az egyetemet. A csíkszeredai intézményünk e tekintetben is teljesít, hiszen kutatási eredményeiket nemzetközi szakmai folyóiratokban közölték – tette hozzá a rektor.
Az új dékán kinevezését a sajtó képviselőinek jelenlétében adta át Lázár Edének a rektor.
– Elsődleges célunk, hogy hallgatóink versenyképesek legyenek nemcsak az európai és magyarországi, hanem a helyi munkaerőpiacon. E téren folyamatosan pozitív változásokat látok. Korszakváltáshoz érkezett a csíkszeredai kar, az útkeresés jórészt véget ért, most a tartalmi fejlesztésre még színvonalasabb és a munkaerőpiacnak megfelelő oktatásra, illetve a meglévő struktúrák hatékonyabb működtetésére van szükség. Menedzsmentet is oktató közgazdászként erre törekszem majd dékáni mandátumom alatt – nyilatkozta a sajtónak a március 1-től kinevezett új dékán, Lázár Ede.
A találkozón Dávid László bemutatta a felsőfokú intézmény új rektorhelyettesét is Mara Gyöngyvér személyében.

Pál Bíborka

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek