Ugrásszerűen nőtt az őszi búza vetésterülete

A pityóka rovására terjeszkedve jövőre is a kenyérgabona látképe uralja a határt. Idén ősszel 10 százalékkal nagyobb területen, 12,5 ezer hektáron vetettek őszi búzát a Hargita megyei gazdák. Ez máris több, mint amit a 2017-es aratási szezonban az őszi és tavaszbúzának együttesen szántak – derül ki a Hargita Megyei Mezőgazdasági Igazgatóság adataiból.

Szépen fejlődnek az őszi vetések. Egyelőre nem sínylik a novemberi csapadékhiányt

Tavaly őszhöz képest 1500 hektárral, azaz több mint 10 százalékkal nőtt Hargita megyében az őszi búzával bevetett területek nagysága. A jövő évi kenyérnekvalóból a gazdák idén ősszel 12,5 ezer hektárt vetettek be, szemben az egy évvel korábbi 11 ezer hektárral – tájékoztatta tegnap lapunkat Török Jenő, a Hargita Megyei Mezőgazdasági Igazgatóság vezetője.
A szakember érdeklődésünkre kifejtette, az őszi búza vetésterüle­tének ugrásszerű bővüléséhez több tényező is hozzájárult: egyrészt a megyében évről évre szűkül a burgonyának fenntartott termőfelület, ám ezzel párhuzamosan megtorpant – a húsz évvel ezelőtti szinthez képest legalábbis érezhetően lanyhult – a gazdák tritikálé iránti érdeklődése is. Utóbbi márpedig – a búzával ellentétben – kifejezetten csak takarmányozási célokra használható. Ezek hatásaként a termelők inkább a változatosabb felhasználási módokkal kecsegtető, és könnyebben is értékesíthető búzafajtáknak szavaznak bizalmat – vázolta a szakigazgató.
Ami az egyéb őszi kalászosokat illeti, a rozsnak 550 hektárt, az őszi árpának 450 hektárt, míg tritikálé gabonának 750 hektárt szántak a legfrissebb őszi ültetési adatok alapján a Hargita megyei növénytermesztők.
Az őszi vetések állapota nagyon jó, egyenletesen fejlett. Török Jenő szerint ez annak is betudható, hogy szeptember, október folyamán mind a talajelőkészítés, mind pedig a vetés időszakában megfelelő mennyiségű csapadék érkezett. A regionális meteorológiai szolgálat adatai alapján az említett két hónapban Csík, Gyergyó és Udvarhelyszék vonzáskörzetében is a négyzetméterenkénti csapadékmennyiség bő 10 literrel haladta meg a sokévi átlagot. A novemberi időszak ugyan csapadékszegényebb volt – Csík térségében négyzetméterenként 5 litert, Udvarhelyszéken 8,1 litert, Gyergyóban pedig 8 litert mértek –, az őszi vetések nem szenvednek vízhiánytól.

Domján Levente