Udvarhelyi teljesítménytúra

71

A város körbejárására, természeti és kulturális értékeinek felfedezésére hívja a kirándulni szerető és újdonságokra nyitott embereket az Erdélyi Kárpát-Egyesület Székelyudvarhelyi Osztálya (uEKE). A résztvevők szombaton felfedezhetik Szé­kelyudvarhely környékét, fáradalmaikat a szervezők emléklappal és finom bográcsos étellel jutalmazzák.

Első alkalommal és hagyományteremtő szándékkal rendezik meg holnap az Udvarhelyi Teljesítménytúrát (UTT). A hangsúlyosan nem versenyszerű eseményen a résztvevők, felkészültségüktől és kedvüktől függően választhatnak a 10, 20, illetve a 35 kilométeres távok közül, ez utóbbi már az egész várost körbekerüli.
– Sokan évek, évtizedek óta Udvarhelyen laknak, mégsem ismerik a város közvetlen környezetében megtalálható természeti és kulturális értékeket. Ez adta az ötletet ahhoz, hogy idén először megrendezzük az Udvarhelyi Teljesítménytúrát, amelyen bárki részt vehet, az egészen kicsi gyerekektől, a családosokon át a nyugdíjasokig, hiszen mindenki találhat kondíciójának megfelelő távot. Nem titkolt célunk, hogy az eseménnyel a természetjárást is népszerűsítsük, főleg, hogy most kezdődik a nyári szezon, ami tökéletes arra, hogy bárki elkezdje a kültéri mozgást – nyilatkozta Parajdi Lehel, az esemény főszervezője.
A legedzettebb résztvevők a 35 kilométeres, 1350 méteres szintemelkedést is magában foglaló távot a Jézus-kápolnánál kezdik reggel 8 órakor, a táv teljesítésére 11 óra áll rendelkezésre. A közepes, 20 kilométeres táv Fenyéden lesz 10 órakor, ezen 850 méteres szintemelkedést is meg kell mászniuk az indulóknak 8 óra alatt. A legrövidebb, 10 kilométeres táv a Szejkétől indul 12 órakor, amely mindössze 420 méter pozitív szintemelkedéssel jár, így bárki számára vállalható a 4 órán belüli teljesítése.
A szervezők tájékoztatása szerint frissítő pontok Fenyéden és a Szejkén lesznek, ahol vízzel, gyümölccsel és zsíros kenyérrel töltekezhetnek fel a túrázók. Mindhárom táv végpontja a Budvár alatt lesz, ahol a szintidőkön belüli beérkezőket emléklap és egy finom, jól megérdemelt bográcsos várja majd.
A nevezési díjak minden távra ugyanazok: 20 lej a felnőtteknek, 10 lej a turistaszervezetek indulóinak, diákoknak és nyugdíjasoknak, valamint 30 lej a családoknak, létszámtól függetlenül. A regisztráció a választott táv indulási helyszínén történik, fél órával a rajtok előtt. Mindhárom túra esetén az ajánlott felszerelés: 1-2 liter víz, bejáratott túracipő vagy bakancs, túrabot, napszemüveg, napvédő kalap, kendő, napvédő krém, esőkabát (bizonytalan idő esetére).

Asztalos Ágnes

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.