Újabb műtárggyal gazdagodik

27

Mint ismeretes, 2013-ban Fe­renczy Ferenc főállatorvos, Szé­kely­udvarhely korábbi polgármestere kezdeményezte a vidék híres szobrászművészének, a Ho­mo­ródszentmártonban született és nevelkedett Román Vik­tor életművének népszerűsítését.

Kitekintés, betekintés a szobrász ablakán. Láthatjuk a Zenét Fotó: László F. Csaba

Tulajdonképpen a semmiből kellett megteremteni a művész kultuszát, hiszen az idősebb és a fiatalabb korosztályok számára is majdnem teljesen ismeretlen volt a világhírű művész. Ennek az lehetett az oka, hogy Román Viktor 1965-ben – kihasználva a British Council ösztöndíjával járó hat hónapos hivatalos küldetését a Royal College of Art-on – „elfelejtett” hazajönni. Az akkori államvezetés hazaárulónak nyilvánította, amelynek közvetlen következménye az volt, hogy olyan disszidensnek számított, akit el kellett felejteni, holott akkor már több köztéri alkotása volt Bukarestben és a román nemzeti közgyűjteményekben.
Jól látszott, hogy a szocreál után, annak ellenében olyan szintetizáló alkotó jelentkezett, aki mindent legyűrő szenvedéllyel törekszik a maga eszközeivel mondanivalója megfogalmazására.
Kezdetben a művész bátyjánál, Román Elemérnél levő, csodálatos kisplasztikai szobrokat mutatták be jól sikerült kiállításon Székelyudvarhelyen, 2014 májusában, majd ezt többállomásos vándorkiállítás követte, Székelyföld, Erdély nagyobb városaiban, s az anyag aztán eljutott Bukarestig, sőt a határon túlra is, Sopronba és Budapestre. „Ezen kiállítások nyomán sikerült Román Viktort és alkotásait kiásni a hamuból, a hazai és magyarországi sajtóban nagyon sok elismerő írás jelent meg – mondotta Ferenczy Ferenc –, s természetesen számunkra, akik ezt a népszerűsítést végeztük, a legrangosabb megvalósítás a Székelyudvarhelyen felállított köztéri szobor lett.”
Román Viktor hagyatéka jó kezekbe került, ugyanis végakarata szerint a kisplasztikák bátyja, Román Elemér tulajdonába kerültek, aki építőmérnökként, méretarányos nagyítással, több szobornak készítette el a szilikon-másolatát, és 2008 szeptemberében a Homoródszentmártonhoz tartozó Bükkfalván megalapította a Román Viktor szoborparkot.
A nyár folyamán – szorgos munkával és nem kis erőfeszítéssel – marosvásárhelyi lakásán elkészítette Román Viktor egyik, a halála előtti időszakban alkotott szobrának a másolatát. A Zene címet viselő munkáról van szó. Így újabb Román Viktor-mű kerülhet a szoborparkba.
Az újabb másolatot október 14-én, szombaton 11 órától ünnepség keretében helyezik el.

Simó Márton

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.