Tűzifát árulna a városháza

Tűzifát kínálna eladásra a gyer­gyószentmiklósi önkormányzat a falopás visszaszorítása érde­kében, meg hogy segítséget nyújtson a lakosságnak, hogy ci­vi­lizált körülmények között szerezhesse be a téli tüzelőt. Első lépésként felmérik a lakosság igényeit e téren, arra kérik az érdeklődőket, töltsenek ki egy formanyomtatványt.

A tűzifa beszerzése sok családnak okoz nehézséget, ugyanis, akinek nincs saját erdeje, az nagyon nehezen talál törvénye­sen árusított fát. Nagy Zoltán polgármester sajtótájékoztatón elmondta, az erdészeti törvény lehetővé teszi, hogy az önkormányzatok tűzifát adjanak el a lakosságnak, s ezt szeretné kihasználni a gyergyószentmiklósi városháza, hogy a magánházban lakók dolgát megkönnyítse a téli tüzelő beszerzése terén.
– Nem a nyereségszerzés a cél, hanem az, hogy segítsünk hozzájutni a fához, s ne kényszerüljenek arra a lakók, hogy a feketepiacon szerezzék be a tüzelőt vagy fát lopjanak – fogalmazott a városvezető, s hozzátette, azt remélik, így kevesebb lesz a jövőben a törvénytelen fakivágás.
2000 köbméter fát értékesítene az önkormányzat, a fenyő azonban még a lábán áll. Egyelőre az igényeket szeretnék felmérni, hogy hány családnak, mennyi fára volna szüksége. Majd e szerint döntik el, hogy egy személy mennyit vásárolhat meg, kereskedelmi célra pedig senkinek nem adnak el. A tervek szerint az év első felében kitermelnék a fát, s őrzött száraz helyen tárolnák, majd kialakítanának egy mindenki által könnyen megközelíthető telephelyet, ahol meghatározott időpon­tokban fát lehetne vásárolni. Azt, hogy milyen áron értékesítenék a tüzelőt, egyelőre nem tudják, de a polgármester szerint megfizethető lesz, nem kell magas ártól tartaniuk az érintetteknek.
Arra kérik azokat, akiket érdekel e tűzifabeszerzési lehetőség, legkésőbb december végéig töltsenek ki egy formanyomtatványt, megjegyezve azt is, hogy mennyi fát vásárolnának. Ez a későbbiekben nem kötelezi őket semmire, csak azért van szükség rá, hogy a programot elindíthassák. A formanyomtatvány megtalálható a városháza ügyfélfogadójában, de a város honlapján is elérhető lesz.

Nagy Levente