Turkálók, kirakatok

22

Olvasom, hogy Nagyvárad polgármestere adónöveléssel szeretné elérni a turkálók, zálogházak, autószerelő műhelyek kiszorítását a városközpontból. Látogatóbaráttá tenné a centrumot, és esztétikusabbá. Jó ötlet. Hátha beválik, és jó példaként szolgál majd más városok számára is.
Kisvárosom központját is uralják a turkálók. A főteret, a környező utcákat végigjárva 12 használtruhaboltot találtam, csak a Városháza oldalán három van belőlük, mindegyik kirakata förtelmes (a legfurább látványt akkor nyújtják egyébként, amikor a nyitás előtt sorban álló nők lepik el a bejáratot), mindössze a vállfákra fellógatott ruhadarabok, a történelmi városrész vágyott hangulatától igencsak távol álló harsány színű „Akció” feliratok díszítik.
Sokan mondják, akik féltő szemmel néznek a városra, hogy valóban rontja az összképet a sok rongy, de nemcsak a turkálós, hanem az a balkáni, keleti beütésű szokás, aminek a székely boltos is hódol: aggassunk ki mindent az üzlet ajtajára, nadrágot, szatyrot, gumilabdát, fürdőruhát, cipőt, és a kirakatba is halmozzunk fel minden árut, ami bennebb lépve megvásárolható. Ilyen is van a városközpont utcáiban, nem is egy.
Eközben már nem sírunk (bár sírhatnánk) a lebontott, stílus és ész nélkül átalakított régi épületekért, a termopán ablakokért, amelyre kicserélték a patinás régi kereteket, mert megtehették, mert senki nem koppintott a központi lakos, üzlettulajdonos fejére és kezére, hogy ezt nem szabad. De legalább arra, ami megmaradt, vigyáznunk kéne, és arculatára valamivel több gondot is fordíthatnánk, akárcsak a lakásunk berendezésére vagy külső megjelenésünkre egy ünnepen. Mert egy turkálónak is lehet ízléses, érdekes kirakata, és akkor máris nem rontaná a városképet. Sőt még egy barkácsboltnak vagy egy fánksütőnek is.
A központból való kiűzetés helyett talán az is városszépítő megoldás lenne, ha az esztétikus külső megjelenés elérésére ösztönöznék az ott működő kereskedelmi egységeket. Lehetne például vetélkedőt rendezni, majd jutalmazni a legszebb kirakatot, a mozgalomnak pedig csak haszonélvezői lennének. Mert a jó cégér, a figyelemfelkeltő arculat bevonzza a vásárlót, a városközpont pedig sokkal jobban nézne ki.

Ajánlott cikkek

Válogatott érdek

Urbánus meteorológia

Kb. – Tb.

Asztalos Ágnes

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.