Türelmet kér a polgármester

Elkezdte a munkát a szakbizottság, azonban nem egyszerű – jegyezte meg Gyergyószentmiklós polgármestere, Nagy Zoltán azzal a munkacsoporttal kapcsolatban, amelynek feladata a romastratégia kidolgozása. Amint arról korábban lapunkban már olvashattak, a városvezetés célja olyan bizottság létrehozása volt, amely aprólékos munkával kidolgozza a romastratégiát. A polgármester rámutatott, a munkacsoportot létrehozták, dolgoznak is a feladaton, azonban türelemre int: a gondokat nem lehet egyik napról a másikra megoldani.

Van hajlandóság a roma közösség tagjaiban. Az eredményekig viszont hosszú az út

Nagyrészt közbiztonsági hatáskörrel rendelkező intézmények képviselői alkotják Gyergyószentmiklóson a romakérdéssel foglalkozó bizottságot. Nagy Zoltán, a város polgármestere szerint jelenleg az adatfeldolgozás zajlik: olyan felmérésekről van szó, amelyekre építeni tudnak a továbbiakban.
– A munkacsoport következő találkozása novemberben lesz, a megbeszéltek értelmében pedig akkorra a bizottság tagjai igyekeznek feltárni azokat a problémákat, amelyek szerintük megoldásra várnak. A cél, hogy olyan stratégiát dolgozzunk ki, amelyet – akciótervvel ellátva – a képviselő-testület is elfogad majd – fejtette ki Nagy Zoltán.
Hozzátette, az elkövetkezőkben igyekeznek meglátogatni azokat a helyszíneket, ahol a roma közösség tagjai tevékenykednek, ilyen például a téglagyári telepen található iskola.
A márciusi eseményekre reflektálva a polgármester elmondta, a téma egyáltalán nincs lezárva, a különböző szervek folyamatosan figyelik a városban uralkodó közhangulatot, ennek érdekében pedig felméréseket is végeztek. Nagy Zoltán megjegyezte, a Kisebbségkutató Intézet nemrég országos felmérést készített a romajelenlétet illetően, a gyergyószéki adatok pedig nagyban segíthetik a jelenleg zajló feltérképezési munkát. Rámutatott, a minél hatékonyabb munkavégzés érdekében a Gyergyói Közösségi és Szociális Erőforrásközpontot is bevonták a munkába.
Májusban mutatták be a roma közösség három képviselőjét, a polgármester úgy véli, nagy szükség van a munkájukra, igyekeznek is, azonban nincsenek könnyű helyzetben. Sándor Csaba, Sándor István és Gábor István akkor bizakodóan nyilatkozott a kinevezést illetően, mint mondták: biztosak benne, hogy munkájukra áldást ad az Isten. Eredmények vannak, például most már rendszeressé vált, hogy minden pénteken takarítanak a portájukon a közösség tagjai, legutóbb a Kárpátok utca járványkórháztól kifelé tartó részén, illetve a téglagyári telepen szedték össze a szemetet.

Kertész László