További álmokat festenek a sikátorban

109

Folytatják a Gyergyószentmiklós sikátorában elkezdett falfestést – tájékoztatott a Gyergyói Közösségi és Szociális Erőforrásközpont programfelelőse, Fodor Rita. A szervezet tavaly augusztusban Fessünk álmokat néven indította el a kezdeményezést, amelynek célja, hogy barátságosabbá, emberközelibbé tegye a város egyébként igencsak elhagyatott részét. Fodor Rita rámutatott: teljes folyamatot foglal magába a projekt, mondván, ha minden a tervek szerint alakul, időrendi sorrendben generációk festik a falra álmaikat.

Fotó: Archív

Látványos munka zajlott tavaly ilyenkor a gyergyószentmiklósi sikátorban: a Szivárvány Alatti Gyermekotthon tíz – 5–8. osztályos – lakója keze munkájának eredményeképp azóta színes festmény díszíti a sikátor falának egy részét.
Amint arról lapunkban már akkor is beszámoltunk, a gyermekek először egyénileg vetették papírra az álmaikat, majd kisebb csoportokban folytatták a munkát, végül pedig alkotásaikat a sikátor falára is felfestették.
Fodor Rita érdeklődésünkre kifejtette, egy spanyolországi képzésen tanulta meg az egyébként Dél-Amerikából eredő módszert, és úgy gondolta, hogy Gyergyószentmiklóson is érdemes lenne belevágni. A kezdeményezés olyannyira sikeresnek bizonyult, hogy négyéves projekt bontakozott ki belőle, amelynek során minden generációt igyekeznek megszólítani: tavaly augusztusban az általános iskolások kezdték el színesebbé tenni az egyébként igencsak sivár városrészt, idén a középiskolásoknak hirdették meg a lehetőséget, jövőre a családosokat várják, azt követően pedig az idős korosztály ragadhat ecsetet.
A projekt idei felvonását az augusztus 21–26. közötti időszakra tervezték, és a tavalyihoz hasonlóan ezúttal is csoportmunkák előzik meg a konkrét festést. Fodor Rita hangsúlyozta, várják a középiskolások jelentkezését, azonban a helyek száma korlátozott, 10–15 fiatal részvételével zajlik majd a program.
Arra a kérdésre, hogy miért éppen a sikátort választották, a programfelelős azt mondta: főként azért, mert szem előtt van. Mint részletezte, ha egy intézmény udvarán láttak volna hozzá, akkor az adott intézménynek szólna, így viszont a városnak szól, a városért van.
– Igazából mindez a csoportmunkáról szól, aminek lesz egy szép eredménye. A konkrét festés nem cél, hanem eszköz – fogalmazott Fodor Rita, hozzátéve: egy közvélemény-kutatást is készítettek, amely többek között kimutatta, hogy a gyergyóiak a sikátor falának további részein látnák szívesen az alkotásokat.
– Jólesik, mert azt érezzük, hogy adtunk és adhatunk valamit a közösségnek – mondta a Gyergyói Közösségi és Szociális Erőforrásközpont vezetője, Dániel Botond. Hozzáfűzte, mivel közösségfejlesztő módszerről beszélünk, szeretnék, ha a gyergyóiak elkezdenének együtt gondolkodni, együtt álmodni.
Azok a középiskolások, akik részt vennének az idei programon, a www.eroforraskozpont.ro honlapon jelentkezhetnek, bővebb információkért pedig Fodor Ritát kereshetik a fodor.rita@eroforraskozpont.ro e-mail-címen vagy a 0740–519728-as telefonszámon.

Kertész László

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.