Tovább pályázhatnak a gyümölcstermesztők

35

Több esetben is késett, elhúzódott a pályázati dokumentációk beszerzése, épp ezért a pályázók kérésére szeptermber 30-ára halasztotta a 4.1a gyümölcstermesztési intézkedésre szánt pályázatok benyújtási határidejét az AFIR.

100 millió eurót kínálnak a gyümölcstermesztési beruházások támogatására. Gyümölcsözőbbé alakítanák az ágazatot Fotó: MTI

Meghosszabbította a Vidéki Beruházásokat Finanszírozó Ügynökség (AFIR) a gyümölcstermesztőknek szóló kiírás pályázati határidejét. Adrian-Ionuț Chesnoiu, az AFIR vezérigazgatója szerint a határidő-módosítás a pályázók kérésére történt, a projektek összeállításához szükséges szakhatósági engedélyek, ültetésiterv-dokumentációk beszerzése ugyanis több esetben heteket tolódott. Chesnoiu konkrét példaként a talajtani elemzéseket említette: ez esetben a talajmintavételtől a vizsgálati eredmények kibocsátásáig a folyamat legkevesebb három hónapot vesz igénybe – jegyezte meg az intézményvezető.
A 4.1a jelű intézkedésen gyümölcsösök telepítésére, valamint faiskolák létrehozására és szaporítóanyag termelésére igényelhetnek vissza nem térítendő támogatást a gazdák. A pályázatok szeptember folyamán már minimium-pontszámmal is nyerhetnek: ehhez a pályázóknak a benyújtott projektjeikkel legkevesebb 10 pontot kell összegyűjteniük. A pályázatok benyújtásának határideje 2017. szeptember 30., ám a 16 óra után feltöltött pályamunkákat az AFIR már nem fogadja el. Pénz biztosan lesz: a 4.1a intézkedésen belül rendelkezésre álló 100 millió eurós keretösszegből eleddig 82 projekten keresztül összesen 34,5 millió euró támogatást igényeltek a kertészek. A vissza nem térítendő támogatásra csak magánszemélyek nem pályázahatnak, azaz a jogi személyként, engedélyezett magánszemélyként (PFA) vagy pedig egyéni, illetve családi vállalkozásként (II, AF) gazdálkodó gyümölcstermesztők a kíírásra egyaránt jelentkezhetnek, de nyitva állnak a pályázati kapuk a gyümölcstermesztésre szakosodott termelői csoportok és szövetkezetek előtt is.
A gyümölcsösök telepítését az AFIR projektenként maximum 1 millió 50 ezer euróval támogatja, a pályázók által elérhető vissza nem térítendő hányad pedig 50 százakról indul, s legtöbb 90 százalék lehet. A kisgazdaságok esetében a támogatás egyszerű beszerzés esetén legtöbb 100 ezer euró, gépvásárlás, új telepítés, illetve régi gyümölcsösök újratelepítése esetén az elérhető támogatás felső határát 300 ezer euróban szabták meg. Amennyiben a gyümölcstermesztési beruházásokhoz a pályázó feldolgozási és értékesítési lánc kialakítását is vállalja, a projektenként megcélozható támogatás 450 ezer euróra emelkedik. Közepes gazdaságok esetében a vissza nem térítendő támogatás – a fentiekhez hasonló tevékenységekhez kötve – 200 és 900 ezer euró, faiskolák létrehozása, és a szaporítóanyag-termelés esetében pedig legtöbb 600 ezer euró lehet. A maximálisan elérhető 1 millió eurós támogatást a nagygazdaságok, valamint a szövetkezetként, termelői csoportként pályázók használhatják fel.

Domján Levente

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.