Tovább beszélnek a csontok

A kanadai Archaeotek archeo­lógiai kutatóintézet és a szé­kely­udvarhelyi Haáz Rezső Múzeum harmadik alkalommal bonyolít közös projektet: amerikai és kanadai egyetemi hallgatók segítik szakemberek irányításával a székelyudvarhelyi régészek munkáját: tisztítják és elemzik azokat az emberi csontokat, amelyek ásatások során bukkantak elő. Patakfalván zajlanak az ásatások.

[dropcap]A[/dropcap]z Archaeotek és az udvarhelyi múzeum együttműködése azon felismerés mentén alakult ki, hogy noha ismertek a nagy történelmi események, keveset tudunk letűnt korok egyszerű embereinek életviteléről, mindennapi életükről – már senki nem tudja elmondani nekünk a történetüket, a csontok viszont igen.
Tavalyelőtt a telekfalvi templomnál végzett ásatások leleteit vizsgálták az Archaeotek révén Udvarhelyre települt antropológusok, tavaly pedig a bögözi templomkertből előkerült csontokat elemezték. Jelenleg Patakfalván zajlanak az ásatások.
Nyárádi Zsolt, a székely­ud­var­helyi Haáz Rezső Múzeum régésze ismertette a legújabb fejleményeket. A külföldi diákok két csoportban dolgoznak: 23-an a régészeti ásatásoknál, 21-en pedig a laboratóriumban vizsgálják a maradványokat. Jövő héten ez a csapat kicserélődik, egy hónapra újabb diákok érkeznek Székelyudvarhelyre.
A patakfalvi ásatásokat tavaly kezdték el, a falu temetőjének felső részén: itt volt a középkori templomrész. Tavaly 108 sírt tártak fel, idén közel 30-at.
– A volt UCECOM épületében felszerelt laboratóriumban a 2012–2013-ban feltárt bögözi csontokat vizsgálják. Több maradványon súlyos elváltozásokat fedeztek fel: ez azt jelenti, hogy többüknek harci sérülése is lehetett, ezeket pedig túlélték. Erre a beforrt csontokból lehet következtetni. A bögözi leletekkel párhuzamosan mossák a patakfalvi leleteket, ezeknek az elemzése jövőben kezdődik el. Ez alatt természetesen újabb sírokat tárnak fel – mondta a régész.
Nyárádi Zsolt az ásatások kapcsán ismertette, idén a templom nyugati részét kutatják: az egyik sírból egy anonim dénár került elő a 12. század közepéről. Szintén ebben a temetőben gömbös fejű hajtűket találtak, amelyek jellegzetesen 12. századi leletek. Udvarhelyszéken Fenyéden és Kányádban találtak hasonlót nagyobb számban – közölte Nyárádi.
Az elmúlt egy hónapos munkájuk legérdekesebb eredményeit a diákok ezúttal is bemutatják, a tervek szerint péntek délelőtt, a városi könyvtárban.

Antalfi József