Több tonna hústerméket koboztak el a hatósági állatorvosok

7

Két hét alatt több száz ellenőrzés, 2300 kilogramm elkobzott és megsemmisített hústermék, tizenkét figyelmeztetés, egy felfüg­gesz­tett és egy visszavont működési engedély, 2400 lej összértékben három pénzbüntetés: így fest tömören, számokban a Hargita Megyei Állategészségügyi és Élelmiszerbiztonsági Igazgatóság húsvéti ellenőrzési kampánya. Az ideiglenesen engedélyezett vágópontokról ezúttal 551 bárány került a fogyasztók asztalára.

Ladó Zsolt szerint visszatérő probléma a nem megfelelő tárolás Fotó: Domján Levente

Kisebb-nagyobb szabálytalanságok miatt az idei húsvéti ellenőrzések alkalmával is több ízben kényszerültek figyelmeztetni, illetve 2400 lej értékben büntetni a Hargita megyei élelmiszergyártó és -forgalmazó egységeket a megye Állategészségügyi és Élelmiszerbiztonsági Igazgatóságának munkatársai. A legsúlyosabb rendellenességekért – a hústermékek nem megfelelő tárolása, minősége és címkézése miatt – két céget is felelősségre vontak: az egyik megúszta a tevékenység ideiglenes felfüggesztésével, egy másik vállalkozás ajtajára viszont a működési engedély visszavonásával gyakorlatilag lakatot tettek, az elkobzott 2300 kilogrammnyi hentesterméket pedig megsemmisítették – tájékoztatta tegnap lapunkat a főhatóság húsvéti ünnepeket megelőző fokozott élelmiszerbiztonsági ellenőrzési kampányának eredményeiről dr. Ladó Zsolt főállatorvos, az intézmény Hargita megyei vezetője.

Visszatérő tárolási gondok
A húsvéti ünnepeket megelőző időszakban a főhatóság szakemberei Hargita megyében működő húsfeldolgozókat 8, míg a tejfeldolgozókat 14 ízben ellenőrizték, emellett a mészárszékek tevékenységét 22, a hentesműhelyekét pedig 24 alkalommal vették szemügyre. Az ellenőrzési akciókat ugyanakkor az élelmiszerraktárakra, több mint 120 esetben az élelmiszerboltokra, továbbá hét ízben a rendezvényekhez ételt és italt biztosító vállalkozásokra is kiterjesztették. A nagyobb bevásárlóközpontokban 16 ellenőrzést, a rendezvényszervező vendéglőkben és panziókban pedig 35 ellenőrzést tartottak a hatósági állatorvosok.
Ladó Zsolt megjegyezte, az élelmiszertermékek nem megfelelő tárolása, a készletként felhalmozott romló áruk mennyiségéhez képest a raktár- és hűtőfelületek elégtelensége, illetve a higiéniai követelmények be nem tartása évről évre visszatérő probléma. Az ellenőrzések során a főhatóság munkatársai emiatt tizenkét figyelmeztetést, illetve – összesen 2400 lej értékben – három pénzbüntetést is kiróttak a napokban – mutatott rá a főállatorvos.

Több bárányt értékesítettek élőként, mint vágva
Hargita megyében az ünnepek előtti kéthetes időszakra állategészségügyi felügyelet alatt tevékenykedő három – Fel­ső­só­falván, Kászonaltízen és Csík­szent­mik­ló­son engedélyezett – ideiglenes vágópontról idén összesen 551 bárány került a fogyasztók asztalára: a három egység közül – több mint négyszáz egyeddel – a kászoni vágópont volt a legaktívabb – derült ki az állategészségügy adataiból. A fogyasztók nagy része viszont a családtagoktól, ismerősöktől beszerzett bárányokból készítették el az ünnepi menüt, az esetek többségében ugyanakkor az élő vagy levágott állatok bevizsgálásához a körzeti állatorvosok segítségét is igényelték – jegyezte meg a főállatorvos. Elárulta, a húsvéti ünnepeket megelőző kereskedelmi tevékenység nyomán jelentős volt a megyék közötti élőállat-mozgás is: Hargita megyéből a szakhatóság információi szerint közel 2 ezer élő bárányt vásároltak fel és szállítottak távolabbi megyékbe a kereskedők.

Domján Levente

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.