Több millió lej értékű pályázatok

76

Pénzügyileg továbbra is bajban van Madéfalva, ennek ellenére rengeteg fejlesztési terv és több, folyamatban levő kivitelezés foglalkoztatja a községet. Csibi József madéfalvi polgármester és elődje, Szentes Csaba a települést érintő pályázati kiírások részleteit ismertette tegnap.

A számlák zárolva, de ez sem akadály. Nagyszabású tervek a felcsíki községben Fotó: László F. Csaba

A község fejlesztési projektjeiben továbbra is fontos feladatokat ellátó Szentes Csaba szerint a helyiek gyakran nem tudják magukénak érezni a beruházásokat, és nem úgy élik meg, hogy minden fejlesztés a közösségért van. Ezért tartották fontosnak, hogy széles körben ismertessék az uniós, illetve kormánypénzekből finanszírozott pályázatok részleteit.

Három uniós pályázat
Jelenleg három beruházás tervezése, kivitelezése van folyamatban Madéfalván: az After School építése, a kultúrotthon javítása és felszerelése, valamint a községi utak korszerűsítése. Utóbbinál a polgármesteri hivatal benyújtotta az első finanszírozási igénylést, a műszaki terv már elkészült, és a tervek szerint tavaszra meglesz a kivitelező is, majd elkezdődhet a munkálat.
Az After school építése már javában zajlik, az alap már elkészült, és a kivitelező ígéretei szerint 2018 szeptemberére használni lehet az épületet. A kultúrotthon korszerűsítése is folyamatban van, ezzel kapcsolatban Csibi József elmondta, hogy rengeteg átalakítást végeznek, és az épület lassan elnyeri a végleges formáját.
– Nagy hangsúlyt fektetünk a szigetelésre, remélhetőleg heteken belül el is készül. Teljes körű átalakításra kell számítani – ecsetelte a polgármester, akinek gondolatait kiegészítve Szentes Csaba elmondta, hogy energiatakarékos épületet képzeltek el, amely alkalmas lesz nagyobb társasági események lebonyolítására is. A nyílászárókat kicserélik és a fűtésrendszer is átalakul, hiszen napelemeket helyeznek el a kultúrotthon tetőszerkezetén, amelyet egyébként teljes egészében szigetelnek. A konyha felszerelésére is odafigyelnek a javítások alatt, mert az épületben tartott legtöbb esemény igényli a felszereltséget.
– Azért került napirendre a kultúrotthon felújítása, mert volt rá aktuális pályázati kiírás. Rengeteg más javítás is tervben van – vázolta Szentes Csaba, rámutatva, hogy számos hiányosságot korrigálnak az épületben, ahol régen öltöző sem volt, ugyanakkor a színpadot is átalakítják.
A három folyamatban lévő beruházás mellett a Bogát-térség víz- és csatornahálózatának bővítését, a labdarúgópálya modernizálását és az erdei utak javítását érintő pályázatok is napirendre kerültek. Utóbbi még elbírálás alatt van, viszont a víz- és csatornahálózat bővítése már nyertes beruházás. A 3,7 millió eurós pályázati pénzből – mint arról tavasszal már beszámoltunk – Csaracsó, Oltfalu és Lóvész ivóvíz- és szennyvízhálózatát építik, Lóvészen vésztározót is kialakítanak, valamint új tűzcsapokat is elhelyeznek.
A futballpálya bővítésére vonatkozó beruházás is elindul a tavasszal, várhatóan öltözőket alakítanak ki, és bekerítik a pályát.
Két nem nyertes pályázatot is ismertetett Csibi József és Szentes Csaba: a mezei és erdei utak modernizálására vonatkozó kiírásokat egyelőre nem tudják megvalósítani Madéfalván és a Bogát-térségben, de az összeállított dokumentumok a későbbiekben még felhasználhatóak lesznek – tudtuk meg.

Kormánypénzből is, meg nem is
Az uniós pályázatok ismertetése után a kormány által finanszírozott beruházások részleteit is megosztották. Kiderült, hogy a községi utak, terek és járdák korszerűsítése is elkezdődhet még az idén, továbbá a polgármesteri hivatalt is felújítanák.
– A közvilágítás korszerűsítése is kivitelezés alatt van, ezen a héten megkötjük a finanszírozási szerződést, majd lecseréljük a lámpatesteket. LED-technológiát alkalmazunk és 287 új lámpa lesz az utcákon – közölte Szentes Csaba, jelezve, hogy ez a szám az eddigiek kétszeresét jelenti.
Amint arról már korábban beszámoltunk, Madéfalvát különösen rosszul érintette az „elmaradt” költségvetés-kiigazítás, és ezzel az uniós projektek is veszélybe kerültek. Ezzel kapcsolatban a polgármester úgy nyilatkozott, hogy nincs veszélytelen beruházás, és elő fogják teremteni a szükséges forrásokat, kölcsönhöz pedig csak a legvégső esetben folyamodnak.
A kivitelezés alatt álló nyertes pályázatok összértéke 25,9 millió lej, az elbírálás alatt álló projektek értéke 7,9 millió lej, és a projektekre eddig kifizetett, el nem számolható önrész összege 1,7 millió lej.

Keresztes Bea

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.