Tizenkét év után duplázott

71

Hat év kellett elteljen ahhoz, hogy újra egy román pilóta nyerje meg a hazai ralibajnokságot. 2011 után – amikor Valentin Porciºteanu lett a bajnok – csak külföldi pilóták győztek a román pontvadászatban. Mariºca tizenkét év után duplázott, második bajnoki címét egy olyan autóval nyerte, amellyel sorozatban harmadszor nyertek pontvadászatot. A Teslovan Adrian és Cseh Vajk Imre csíki páros két ezüstéremmel zárta az idei raliidényt.

Carmen Poenaru és Bogdan Marişca. A navigátor egy, a pilóta két bajnoki címnél tart

Hat évnek kellett ahhoz eltelnie, hogy újra a romániai pilóták harcáról szóljon a hazai ralibajnokság. 2011-ben Valentin Porcișteanu nyerte meg a hazai pontvadászatot, majd hat évig csak a dobogó második fokáért tudtak harcolni a romániai pilóták. Idén viszont két hazai sportoló küzdött az utolsó pillanatokig a bajnoki trófeáért, végül Bogdan Marișca nyert Dan Gârtofannal szemben, a harmadik helyen pedig Valentin Porcișteanu zárt. A három bajnoki dobogós egyébként minden idei futamon pontszerző volt.
Porcișteanu 2011-es győzelmét követően Francois Delecour háromszor lett zsinórban bajnok, de például 2013-ban csak külföldiek voltak a dobogósok – a francia, Botka Dávid és az olasz, ám Kolozsváron élő Marco Tempestini. 2015 és a tavalyi év Simone Tempestiniről szólt, idén az immár román állampolgársággal is rendelkező olasz fiú a világbajnoki futamaira összpontosított, hiszen ifjúsági világbajnokként a WRC2-ben gyári csapattámogatással versenyez. Ennek ellenére beleszólt az idei román pontversenybe is.
A szezonnyitó Brassó Ralit a címvédő Simone Tempestini nyerte csapattársa, Marișca és Gârtofan előtt. Kolozsváron és Aradon Marișca győzött Gârtofant megelőzve, majd Bákóban újra Tempestini lett az első Marișca előtt, a brassói azonban az első nap kiesett, a második nap a Super Rally-ban visszatért és csak tíz pontot szerzett. A Hargita Ralin újra Marișca–Gârtofan volt a sorrend, Iași-ban viszont az óvásokat követően Gârtofan nyert Tempestini és Marișca előtt. Az idényt záró futam előtt lehetett tudni, ha Marișcának legalább a második helyre van szüksége ahhoz, hogy Gârtofan eredményeitől függetlenül bajnok legyen.
A bajnoki kiírás szerint a pilóták egy versenyt kötelezően „mínuszolnak”, azaz legrosszabb eredményüket törlik. Érdekesség, hogy mindkét pilóta a Bákó Ralin szerzett pontjait törölte, igaz ez Gârtofannak tízet, Mariscának 24-et jelentett. Végül öt ponttal Marișca bizonyult jobbnak Gârtofan előtt, a harmadik helyet pedig Porcișteanu szerezte meg. Érdekesség, hogy az a Ford Fiesta R5-tel, amivel idén pontvadászatot nyert Marișca, zsinórban harmadszor lett román bajnok: 2015-ben és 2016-ban Simone Tempestini is ezzel a versenygéppel győzött. A 48-as alvázszámú autóban tavaly Tempestini mellett Grzegorz Grzyb lengyel bajnok lett, igaz, a Kassa Ralin rommá törte és teljesen újjáépítették 188-as alvázszámmal.

Kategóriagyőztesek
A 2-es géposztályban is Marișca lett a bajnok Gârtofan és Simone Tempestini előtt, a 3-as géposztályban Porcișteanué lett a pálma, aki majdnem kétszer annyi pontot gyűjtött, mint a második Florin Tincescu. A 7-es géposztályban Mihai Manole, a 9-esben Radu Necula, a 11-esben Jean Tatu, a 12-esben Remus Cotuț, az I2-ben Dorin Alexandrescu, az I3-ban Gabriel Stanciu lett a bajnok. Az 5-ös géposztályban és az elsőkerék-meghajtású autók kategóriájában Adrian Răspopa megvédte bajnoki címét, a csíkszeredai Teslovan Adrian és Cseh Vajk Imre páros a második lett. A csíkiak egyébként összetettben az előkelő kilencedik helyen zártak. A Dacia-kupában, a kezdők és az ifjúságiak kategóriájában Mihnea Mureșan lett a bajnok, a Suzuki-kupát pedig Radu Necula nyerte.

Statisztikai adatok
Az idén az FIA-csoportban (2, 3, 5, 7 és 9-es géposztály) összesen ötven pilóta állt rajthoz legalább egy versenyen, közülük 27-en pontot is szereztek. A 11-es géposztályban tizenegy pilóta harcolt a pontokért, és mind szereztek legalább tizennyolc pontot. A 12-es géposztályban öten neveztek és mind szereztek pontokat, a veterán járművek két kategóriájában (I2 és I3) heten indultak és mindenki pontokkal zárta a bajnokságot. A Dacia-kupában tizennyolcan harcoltak és csak egy pilóta nem szerzett pontot, heten Sanderóval, 11-en pedig Logannal indultak a bajnokságban. A Suzuki-kupában öten versenyeztek Swift Sport autókkal és mindenki szerzett pontokat, a kezdőknél tizenkét, az ifjúságiaknál tízfős volt a mezőny.
A Dacia (18) után a Mitsubishiből (15) volt a legtöbb a bajnokságban, az év során kilenc R5-ös versenygép indult, egy Ford Fiesta R5-öst ketten is hajtottak: Juhos Zoltán a tavaly Keleti Edwintől megvásárolt versenygépet a Hargita Rali után eladta Cătălin Grigoriunak, aki a Szeben Ralin ezzel ment. Marozsi Zsolt pedig két romániai futamon Skoda Fabiával versenyzett, Szebenben ő is Ford Fiesta R5-re váltott, de technikai gondok miatt feladta a futamot. Simone Tempestini is két versenygépet hajtott a hazai bajnokságban idén, Iași-ban Peugeot 208 T16-tal, a Brassóban, Bákóban és a Hargitán pedig Citroën DS3 R5-tel versenyzett.

A gyorsokról
Az idén hét futamot tartottak a hazai bajnokságban, ebből négy zajlott aszfalt, három pedig murva borítású utakon összesen 82 szelektív szerepelt a programban, ebből 78-et teljesítettek is a pilóták. A legtöbb szelektívet – 15-et – Bákóban, a legkevesebbet – hetet – Brassóban kellett teljesítsen a mezőny, Kolozsváron és Szebenben 14-14, a Hargita Ralin 11, Iași-ban 9, Aradon 8 gyorsasági viadal zajlott. Az év során négy szakaszt töröltek: kettőt Bákóban, egyet-egyet a Hargitán és Aradon.
Marișca és Simone Tempestini háromszor, Gârtofan egyszer nyert idén ralit. Érdekesség, hogy a legtöbb szakaszgyőzelmet Gârtofan aratta (28), Tempestini (25), Marișca (16), Porcișteanu (7), Botka Dávid (1) és Florin Tincescu (1) előtt. Ami a ralikon a vezetési státuszt jelenti, abban Tempestini áll az élen, aki 32 szelektívet követően állt az élen, Gârtofan 24, Marișca 19, Botka pedig három gyorsasági után volt első. Aszfalton a leggyorsabbnak számító rali a szebeni, murván a iași-i, előbbin 120,1, utóbbin 100,7 km/óra volt a győztes átlagsebessége. A legnagyobb átlagsebességet egy szakaszon (154,29 km/óra) Gârtofan érte el a Szeben Ralin tartott Mihályfalva szelektíven, murva viadalon pedig Simone Tempestinié volt a legnagyobb átlagsebesség egy szelektíven, ő a Bákó Ralin a Trebes-en 116,6 km/órás átlaggal teljesítette gyorsaságit.

A másodosztály díjazottjai
A rali 2-t Cosmin Săliștean nyerte, övé lett a pálma az A és az A1 csoportban, míg az A2-ben Ovidiu Nicolae Almașă győzött.
A másodosztályban összesen 26 pilóta pontozott, közöttük a Pál Alpár és Fülöp Szilárd alkotta gyergyói–csíki kettős is, akik csak a Hargita Ralin indultak, de az itt szerzett nyolc pontjukkal így is a 22. helyen zárhattak.

Kopacz Gyula

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.