Tíz tömbházat érint a szerződésbontás

Az egyik bukaresti kivitelezővel szemben kezdeményezett szerződésbontás eredményeként tíz csíkszeredai tömbház hőszigetelése került veszélybe, de ezek közül nyolcat remélhetőleg befejeznek idén. Tizenhat esetében már csak javítások vannak hátra, öt további épület szigetelését várhatóan augusztus végére fejezhetik be.

Szerződésbontás előtt. Az egyik központi tömbháznál a falak szigetelésének negyede és a balkonfelújítás is hátravan Fotó: László Róbert

Szerződésbontás előtt. Az egyik központi tömbháznál a falak szigetelésének negyede és a balkonfelújítás is hátravan Fotó: László Róbert

Csíkszereda Polgármesteri Hivatala és a bukaresti EOL Facility együttműködése nem zárult jó hangulatban, ráadásul a szerződésbontás tekintetében is procedurális nehézségekbe ütköztek a felek. Jelenleg is vita folyik arról, hogy kinek volt joga felbontani a kivitelezési szerződést, a városháza ugyanis július 14-én értesítette a kivitelezőt a döntésről, a bukaresti EOL Facility azonban ezt már korábban megtette, mivel a polgármesteri hivatal késedelmi kamatokkal együtt számlázott a cégnek. A kivitelező sérelmezi a városházára kirótt késedelmi kamatoknak a céggel való megfizetését, az önkormányzat szerint azonban a késedelmi kamatok a bukarestiek hibájából gyarapodtak, és a kivitelező nem kezdeményezhette volna a szerződésbontást.
A huzavona ellenére a hőszigeteléssel haladnia kell a csíkszeredai önkormányzatnak, mert november 1-jére az utolsó átvételi dokumentumokat is alá kell írniuk az EU-s támogatással haladó munkálatok esetében.
– Bízunk abban, hogy augusztus végére új szerződést köthetünk új kivitelezővel, és szeptember végére sikerül befejeznünk a szerződésbontás miatt abbamaradt tíz tömbház közül annak a nyolcnak a hőszigetelését, amelyek EU-s finanszírozásból történnek – nyilatkozta lapunknak Szőke Domokos alpolgármester.
Csíkszeredában az EU-s alapokból folyó munkában így már csak két kivitelező érdekelt. A bukaresti AF Consulting két szerződés keretében 16 tömbházat korszerűsít: Pacsirta sétány 1., Miron Cristea 2A, Testvériség sugárút 9., Tudor Vladimirescu utca 15., Hősök utca 1., Piac utca 7., Mihail Sadoveanu 31., Nagyrét utca 10. és 14., Temesvári sugárút 57., Ocatvian Goga utca 8. és 14., Pictor Nagy István sétány 14., Jégpálya utca 13., Szív utca 3–5., illetve Tető utca 11. Ezek esetében a hibalistán szereplő problémák kijavítása folyik, nemsokára végez a kivitelező. A bákói Consizo Grup – amely szintén közel állt a szerződésbontáshoz, jelenleg pedig helyi alvállalkozókkal dolgozik – 5 tömbház hőszigetelését várhatóan augusztus végére fejezi be: ezek a Mérleg utca 8., Pacsirta sétány 3. és 6., Nárcisz sétány 3. és 4. szám alatti tömbházak.
Nyugtalanabb a helyzet a bukaresti EOL Facility által hőszigetelt tömbházak esetében: Szabadság tér 10., Tető utca 14., 16. és 17., Mihai Eminescu utca 1., Testvériség sugárút 14. és 22., valamint a Majláth Gusztáv Ká­roly tér 1.
– A nyolc tömbháznál a javítások mellett a tető burkolása, az alap szigetelése, a bejárati ajtók cseréje van hátra. Kivétel a Majláth Gusztáv Károly téri tömbház, amelynél a falak szigetelésének mintegy negyede és balkonfelújítás is hátravan. A szerződésbontás huzavonája mellett az új közbeszerzési törvény is nehezíti a munkánkat, de talán sikerül megtalálnunk a módját a közvetlen szerződtetésnek, ami lehetővé teszi, hogy a novemberi határidő előtt befejezzük a munkálatokat – közölte Dósa Eszter, a polgármesteri hivatal EU-s pályázatok, közbeszerzés és beruházás osztályának irodavezetője.
A felsoroltak mellett 50 százalékos kormányfinanszírozással – további 30 százalék a helyi önkormányzat támogatását, a fennmaradó 20 pedig a lakók önrészét képezi – három tömbház érintett a hőszigetelésben. A Villanytelep utca 1. szám alatti épületet a Tectum Company hőszigeteli, a Hargita utca 11. és a Brassói út 6. szám alatti tömbházak lakói számára azonban nem rózsás a helyzet. A kivitelezőjük ugyanaz a bukaresti EOL Facility volt, akikkel szerződést bontottak, itt viszont a munka el sem kezdődött. Dósa Eszter megjegyezte: szeretnének még idén előrelépni e két tömbház esetében is, de az EU-s hőszigetelés a sürgetőbb, ezekre kell koncentrálniuk.

Kovács Hont Imre