Tivai Nagy Imre művei – diákközelben

6

Tivai Nagy Imre születésének 168-dik évfordulóján a róla elnevezett csíkszentmártoni szakközépiskolában megnyílt a Tivai Olvasóműhely. A műhely célja a gazdasági szakember és közíró műveinek, szellemiségének megismerése.

Emléknapot tartottak kedden a Tivai Nagy Imre Szakközépiskola tanárai és középiskolás tanulói – számolt be Pál Zoltán történelemtanár, aligazgató. Bevezetőként a diákok a csíkszentmártoni Baka János Könyvtárközpontban rendhagyó történelemóra keretében ismerhették meg Tivai Nagy Imre rövid életrajzát, munkásságának főbb elemeit, majd csoportokra osztva izgalmas feladatok egész sorozatát kellett megoldaniuk.
– Ahhoz, hogy megtalálják a feladatok megoldásának kulcsát, a Könyvtárközpont teljes épületét igénybe kellett venniük – magyarázta Pál Zoltán. – A feladatmegoldáshoz hozzátartozott az is, hogy minden csapat érdekes részleteket olvashatott fel Tivai Nagy Imre műveiből a Könyvtárközpontban berendezett Tivai Olvasóműhelyben. Ugyanis a rendezvény egyik célja a Tivai Olvasóműhely megnyitása is volt, amelyben Tivai írásaival ismerkedhettek a diákok. Az olvasóműhely késő őszig folytatja tevékenységét, természetesen más-más témát dolgozva fel, és ezáltal szeretné a diákokat ránevelni a könyv szeretetére és az időtálló művek olvasására.
Az emléknap részeként a diákok eljátszották a Tivai által megörökített régi gyerekjátékokat, ezáltal is megidézve Tivai korát. Végül a diákok és pedagógusok egy kis csoportja a csíkszentkirályi római katolikus temetőben felkereste az iskola névadójának családi kriptáját, ahol mécsest és virágkoszorút helyezett el, így tisztelegve a jeles előd előtt. Az Iskola másként hét folyamán a csíkszentmártoni szakközépiskola további két napot szentel Tivai Nagy Imre emlékének.

Daczó Katalin

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.