Tervezni nem mernek, csak remélnek

48

Válságos helyzetbe került a Gyergyószentmiklósi Iskolás Sportklub: nincs pénz a városi sportcsarnok működtetésére, és az is kérdéses, hogy a sportolók kiszállását miből fizetik. A helyi önkormányzattal közösen keresik a megoldást a kialakult helyzetre.

Az önkormányzat segít fizetni a sportcsarnok költségeit Fotó: Nagy Levente

A korábbi évekhez képest jóval alacsonyabb költségvetéssel kénytelen gazdálkodni a Gyergyószentmiklósi Iskolás Sportklub, emiatt komoly nehézségek adódtak. Az intézmény 2009-től vette át a Basilidesz Tibor Sportcsarnok működtetését, mivel a város nem tudta biztosítani a szükséges költségeket, a tanfelügyelőség és a tanügyminisztérium tartotta fenn, de most jelentősen csökkentették az erre szánt keretet. Egy téli hónapban, amikor fűteni kell a csarnokot, 14 ezer lejbe is kerül a fenntartás, a sportiskola nem tudja már előteremteni ezt az összeget. Az igazgató a város segítségét kérte.
Tanácsülésen vitatták meg a kérdést, a tanácsosok egyetértettek abban, hogy megoldást kell találni a problémára. A fenntartás, a víz-, villany- és fűtésköltség idénre hozzávetőleg 30 ezer lejbe kerül, ennek előteremtésében segít az önkormányzat – mondta el Nagy Zoltán polgármester. Leszögezte, a sportlétesítményt nem zárják be. A városvezető szerint valamelyest segítene, ha az iskolák a jelenleginél magasabb bért fizetnének a sportpályák használatáért, ebben az ügyben egyeztetések vannak folyamatban az intézményvezetőkkel.
Egyelőre december végéig működhet tovább a csarnok, azt viszont, hogy jövőre mi lesz, még nem lehet tudni.
– Teljes a bizonytalanság a sportiskolák kapcsán – mondta Jánosi Béla, a gyergyószentmiklósi Iskolás Sportklub igazgatója.
Nagy Zoltán polgármester hasonlóképpen nyilatkozott:
– Januártól a tanügy­mi­nisz­térium teljesen lemondhat a sport­iskolák fenntartásáról, elképzelhető, hogy a helyi, de az is, hogy a megyei önkormányzatnak adják át – mondta Nagy Zoltán polgármester.
Hozzátette, a gyergyó­szent­mik­lósi sportiskola bevétele nagyon kevés, abból nem tudnak sport­létesítményeket működtetni, alkalmazottakat fizetni, sportolókat felkészíteni. Elmondása szerint Gyer­gyó­szentmiklósnak nagy terhet jelentene az intézmény működtetése.
– Szóban ígéretet kaptunk, hogy a működéshez szükséges költségeket továbbra is biztosítja a kormány, de ez nem biztos, attól tartunk, hogy a tevékenység rovására megy a változás – fogalmazott a városvezető.
A sportiskola évente 90 ezer lejre bérelt jeget a városi sportklubtól a műjégpályán az utánpótlás jégkorongcsapatok edzései számára, ezt a bevételt elveszíti a város, s ráadásul 50–60 ezer lejt kellene biztosítania a sportiskola fenntartására, egyelőre nem tudják, hogyan oldanák ezt meg.
Jánosi Béla azt mondta, több mint 300 gyerek sportol a sportiskola csapataiban, az intézmény azonban a kialakult körülmények között nem tud előre tervezni. Megjegyezte, nem csak arról van szó, hogy veszélybe kerülhet az utánpótlás-nevelés az egyes sportágakban, ugyanis a sportiskolának nagyon fontos szerepe van abban is, hogy egészséges generációk nőjenek fel.

Nagy Levente

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.