Telt ház van az udvarhelyi fertőzőn

29

Az ágyak száma 28, de félszáznál több, kanyaróval és szamárköhögéssel, vagy mindkét betegséggel fertőzött, zömében roma és kiskorú, 7 hónap – 16 év közötti személyt ápolnak a Székelyudvarhelyi Városi Kórház fertőző osztályán. A kanyarósokból jutott a csíkszeredai kórháznak is. Az áldatlan helyzetet a kórház vezetősége a helyi rendőrséggel karöltve „kezeli”.

Az udvarhelyi kórház bejárata. Nem mindenkit állít meg a sorompó Fotó: Lázár Emese

Közel egy hónapja se éjjele, se nappala a Szé­kelyud­var­helyi Városi Kórház fertőző osztályán dolgozó három szakorvosnak és az ápoló személyzetnek. Kanyaró és szamárköhögés fertőzésgóc alakult ki a Székelykeresztúrhoz tartozó Betfalván, és Székelyudvarhelyen a Termés és Éltetőkút utcában, a Budvár lakónegyedben – ez az oka annak, hogy egy hónapja folyamatosan több mint telt ház van a fertőzőn.

Hátrányos szociális helyzetű betegek
– A fertőző betegségek osztályán ápolt betegek többségében roma nemzetiségűek, kiskorúak, 7 hónapos csecsemőtől 16 éves kamaszig, de van pár felnőtt is köztük. Szociálisan hátrányos helyzetű személyek, nagy többségnek nemhogy egészségbiztosítása, de keresztlevele, személyi igazolványa sincs. A fektető 28 ágyas, pótágyakat kellett betenni, hogy megfelelőképp el lehessen látni őket. Hétfőn 53-an voltak, abból 25-öt hazaengedtek – tájékoztatott Lukács Antal, a Székelyudvarhelyi Városi Kórház igazgatója.
Elmondása szerint az eltelt egy hónap alatt valóságos „bolondokháza” van a fertőzőn, mert a betegek és a hozzátartozóik a legelemibb viselkedési normákat, kórházi szabályozásokat sem tartják be.

Figyelmen kívül hagyták a látogatási tilalmat
– Megnyomorítottak minket, már-már vandalizmus helyszíne volt a szépen felújított, rendbe tett fertőző osztály. Leverték a falat, letépték az ablakokról a szúnyoghálókat, azon keresztül másztak ki vagy adták ki a gyermekeket. A helyi rendőrség segítségét kellett kérjük, mert katasztrófa volt a helyzet. A betegek sem alkalmazkodnak, és hiába rendeltünk el látogatási tilalmat, a hozzátartozók rá sem hederítettek sem a kapusra, sem az orvosokra. Szabadon jöttek-mentek, és nemcsak az osztályon, hanem a kórház egész területén a büfétől az étkezdéig, nem lehetett őket fegyelmezni, mert agresszíven viszonyultak. Olyan eset is volt, amikor egy férfit muszáj volt bilincsben elvezessenek, másként nem lehetett bírni vele. Most, hogy a helyi rendőrség rendszeresen járőrözik, nagy segítséget jelent, mert úgy, ahogy, de uralni tudjuk a helyzetet – részletezte a három váltásban dolgozó ápolószemélyzet és a kórházban kezelt más betegek türelmét is próbára tevő, precedens nélküli időszakot az igazgató.

Enyhült a dolgozókra nehezedő teher
Enyhítette a fertőző osztály dolgozóira nehezedő terhet, hogy az úgymond „könnyebb” kanyarós eseteket átvette a csíkszeredai megyei kórház, szamárköhögéses betegeket viszont nem fogadtak. Amennyiben nő a fertőzöttek száma, úgy alternatívát jelenthet az udvarhelyi egészségügyi intézményhez tartozó Székelykeresztúri Központ is.
– Van ott két belgyógyászunk, s bár ők csak a fertőzött felnőtteket láthatják el, a gyerekeket nem, de ezt szükség esetén meg lehet oldani úgy, hogy az udvarhelyi kórházból felváltva jár át egy fertőző betegségekre szakosodott orvos, illetve gyermekgyógyász, a felügyeletet pedig az ottani ápolói személyzet látná el. Reméljük, hogy erre nem kerül sor, csökkenni fog a betegek száma és nem növekedni – bizakodott Lukács Antal.
Hozzátette: véleménye szerint hatalmas gondok vannak a megelőzéssel, hiszen a gócpontokról a kórházba beutalt fertőzött romák egyike sem kapott a fertőző, akár súlyos szövődményekkel is járó betegséggel szembeni védettséget garantáló oltást.

Lázár Emese

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.