Teljes értékű emberként kezeljük az autistákat!

30

A saját tapasztalatai nyomán kifejlesztett BMM (Béres Mária Montessori) pedagógia módszert mutatta be Béres Mária gyógypedagógus múlt pénteken, Csíkszeredában. A rendhagyó előadásra sokan voltak kíváncsiak, telt ház fogadta a magyarországi szakembert a Szent Imre Ifjúsági Központban, ahol autista gyermekek fejlődésének történetét ismerhették meg az érdeklődők.

A szakember szerint a dicséret és a dorgálás is kijár. Bemutató elméletből, gyakorlatból Fotó: László F. Csaba

A középsúlyos értelmi fogyatékos gyermekekkel foglalkozó pedagógus sze­rint az autistákat hagyni kell a saját tempójukban kibontakozni, és feladatok helyett lehetőségekkel kell bombázni őket. Béres Mária vallja, hogy nem szabad beteg gyermekként nevelni a fogyatékkal élőket, célravezetőbb, ha ugyanúgy dorgálják vagy dicsérik őket, mint egészséges társaikat.
– Nem kell őket beskatulyázni, és nem kell folyton mindent megadni nekik. Kezeljük őket normális emberi lényként, akiket nem zavarunk össze fölösleges beszéddel – hangúlyozta a szakember, aki szerint a legnagyobb hiba az, hogy az autistákat összezavarja a sok beszéd, de a szülők ezt nem veszik figyelembe.
Hozzátette, hogy nehéz feldolgozni, ha értelmi fogyatékos gyermek érkezik a családba, és sajnos a legtöbb esetben még a szülő sem ismeri eléggé a gyermekét, ezért nem világos számára, hogy mire is van szüksége a kicsinek.
A BMM-módszer szerint strukturált környezetben kell úgy dolgozni, ahogy azt a sérült gyermek kívánja, mert elsősorban nem a tanmenet betartása segíti elő a fejlődést.
– Az átvitt szóösszetételeket nem értik meg a középsúlyos autisták, ezért jobb, ha egyes szám első személyben beszélünk hozzájuk, és mutogatunk közben, hogy világos legyen számukra az üzenet – vázolta Béres Mária, aki kijelentéseit olyan gyermekek történetével támasztotta alá, akikkel több évig dolgozott együtt, és életükben pozitív változást tapasztalt módszere által.
A hallgatóság olyan praktikákat ismerhetett meg, amelyek által könnyebben meg lehet nyugtatni a feldúlt gyermeket, de készségeik fejlesztésébe is bepillantást nyerhetett a közönség. Az előadás végére kiderült, hogy a bizalom és az elfogadás a fejlődés alapja, nem a tankönyv és a ceruza, ezért át kell gondolni a pedagógiai rendszer működését is.
– Az autista nem fog megváltozni, a szakember kell változzon – zárta gondolatait Béres Mária.
A Juventutti Alapítvány által szervezett program a Tabu előadássorozat keretében jött létre, amelynek célja, hogy szoktalan és megosztó temákkal ismerkedjen a csíkszeredai közönség – hangsúlyozta Balázs Brigitta, a Juventutti karitatív koordinátora.

Keresztes Bea

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.