Tavasszal kezdődhet a felújítás

49

Nagyszabású felújítás kezdődik hamarosan a gyergyószent­mik­lósi Tarisznyás Márton Múzeumban. Két elutasított próbálkozás után, most sikeresen pályázott az önkormányzat, a támogatási szerződés aláírása érdekében Gyer­gyó­szent­miklósra érkezett Simion Creþu, a Központi Fejlesztési Régió igazgatója.

Harmadik nekifutásra sikerült pályázatot nyerni. Útravaló a tarisznyába Fotó: Nagy Levente

Tíz éve próbálunk támogatást szerezni a múzeum épületének felújítására, most végre sikerült – mondta Nagy Zoltán polgármester, amikor a Központi Fejlesztési Régió igazgatójával találkozott, hogy aláírják a múzeum épületének felújítását célzó támogatási szerződést. Simion Crețu elmondta, Gyer­gyó­szentmiklós az első város, mellyel már a második támogatási szerződést írják alá az idén. Megjegyezte, véleménye szerint Hargita megyében megvan az akarat a fejlesztésre, és ezért keményen dolgoznak, aminek meg is van az eredménye. Hozzátette, tudomása szerint Gyer­gyó­szentmiklós önkormányzatának további projektjei is várnak elbírálásra, melyek meglátása szerint nagy eséllyel lehetnek sikeresek. Barti Tihamér, Hargita megye tanácsának alelnöke is jelen volt az eseményen, ő azt mondta, a térségnek nagy szüksége van a támogatásra, sok más előkészített projekt is vár még finanszírozásra.
Csergő Tibor múzeumigazgató úgy fogalmazott, a felújítás mérföldkő a múzeum történetében, a legfőbb cél, hogy rendbe tegyék a város egyik nagyon fontos műemlék épületét, valamint az is, hogy a fejlesztést követően nőjön a látogatók száma a múzeumban. Mint részletezte, 3,2 millió lejes beruházásról van szó, melyből az épület régi szárnyát újítják fel. Rendbe teszik a tetőszerkezetet, a homlokzatot, az esővíz-elvezető rendszert, új illemhelyeket építenek, a fűtést és világítást is felújítják. Megoldják az épület külső ázásának problémáját is, ami évek óta gondot okoz már. Két év alatt kell a munkát elvégezni, várhatóan ez időre az intézménynek ki kell költöznie az épületből.
– Hosszú, bonyolult munka lesz és nagyon jó minőséget várunk el – mondta Csergő.
Hozzátette, a felújítást követően további terveik is vannak, például a múzeum más épületeinek felújítására vonatkozóan, valamint a Gyilkos-tó üdülőtelepen látogatóközpont megnyitását illetően is.
Nagy Zoltán polgármester elmondta, a város önrésze 2 százalék, a szükséges pénz pedig rendelkezésre áll. A munka azonban nem kezdődhet azonnal, ugyanis előbb közbeszerzést írnak ki a részletes kivitelezési terv elkészítésére, majd a kivitelezésre is, ez körülbelül féléves időszakot vesz fel. Ez idő alatt a tárlatok költöztetéséről is gondoskodni kell, egyelőre még nem lehet tudni, hová és mikor költözik az értékes gyűjtemény.
Az épület egyébként az 1770-es években épült, és a város első emeletes kőépülete volt. A múzeum 1962 óta működik itt.

Nagy Levente

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.