Tartani lehet a hiánycélt?…

44

A közpénzügyi minisztériumtól származó értesülések szerint folyamatban van az idei állami, valamint társadalombiztosítási költségvetések újabb kiigazítására vonatkozó jogszabálytervezetek finalizálása. A kormány azt minden bizonnyal a hónap végéig jóvá fogja hagyni.

Tekintettel arra, hogy jelenleg a kormány (de nem csak) már nem 5,5%-os, hanem 6,1%-os gazdasági növekedéssel számol, a névleges GDP becsült értéke 842,5 milliárd lej lesz az eddig előrejelzett 837,2 milliárd lejessel szemben. (Egyébként az idei költségvetés kidolgozásakor még 5,2%-os gazdasági növekedéssel számoltak.)
Amennyiben mindez beigazolódik, akkor számítani lehet egyrészt arra is, hogy a konszolidált általános költségvetés bevételi egyenlege 280,2 milliárd lejjel növekszik, s ugyanakkor lehetséges lesz a GDP-arányos 2,96%-os deficitbe való beilleszkedés. A közleményben utalás van arra is, hogy az általános konszolidált költségvetést alkotó költségvetések bevételnövekedéssel számolhatnak, a társadalombiztosítási költségvetés például 325 millió lej értékűvel, az egészségbiztosítási 296,7 millió lejessel, a helyi költségvetések pedig közel 1021 millió lejessel. Ugyanakkor azonban az állami költségvetés bevételei 655,5 millió lejjel „zsugorodnak”. Ami pedig az általános konszolidált költségvetés kiadásait illeti, azok 503,8 millió lejnyi összeggel gyarapodnak.
Kezdjük a helyi költségvetésekkel, már ami a pénzosztást illeti: azok állítólag 611,9 millió lejes pótlólagos kiutalásban részesülnek avégett, hogy ki lehessen majd fizetni azokat az összegeket, amelyek jogerős bírósági határozatok értelmében bérkülönbözetekre jogosították fel az oktatási egységek személyzetét, továbbá 61 millió lejben a gyermekvédelmi rendszer finanszírozására és 0,9 millió lejben az akkreditált privát vagy felekezeti oktatás finanszírozására. Pótlólagos kiutalásban fog részesülni a munkaügyi minisztérium is, tételesen 639 millió lej értékben, ebből a pótlólagosan kiutalt összegből 537 millió lej folyósítandó a fogyatékkal elő személyek jogosultságainak, a gyereknevelési illetmények stb. folyósítására. A belügyminisztérium számára pótlólagosan 363,5 millió lejt utalnának ki, a szállításügyi minisztériumnak pedig közel 294 millió lejt, az egészségügy-minisztériumnak 281 millió lejt, de pótlólagos kiutalásban fog részesülni az igazságügy-minisztérium, a tanügyminisztérium is. Az országos egészségbiztosítási alap költségvetése közel 270 millió lejjel fog kiegészülni, az állami társadalombiztosítási költségvetés pedig 323 millió lejjel. Lesznek „lefaragások” is: az üzleti környezetért, a kereskedelemért és a vállalkozásokért felelős minisztérium költségvetését 78,5 millió lejjel „kurtítják meg”, a közpénzügyi minisztériumét közel 52 millió lejjel, a régiófejlesztési és közigazgatási minisztériumét 43,7 millió lejjel (ám e csökkentés ellenére is a helyi fejlesztési országos programra pótlólagosan 71,5 millió lejt irányoznának elő), a művelődésügyi minisztériumét 27,8 millió lejjel, a környezetvédelmi tárcáét pedig 27,4 millió lejjel. Egyébként nem hivatalos értesüléseink szerint a költségvetés-kiigazításra előreláthatólag vagy november 22-én vagy november 23-án kerül sor.

Hecser Zoltán

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.