Taroltak a székelyföldiek

Erkölcsi és szakmai siker a budapesti OMÉK-on a Hargita és Kovászna megyei ökogaz­dál­kodóknak. Első és második díjak, valamint elismerő oklevelek özönével jutalmazta a szakemberekből álló zsűri a Legszebb konyhakertek versenyébe benevezett székelyföldi biotermelők erőfeszítéseit.

Csoportkép: az OMÉK-on részt vett termelők és vendégeik. Elismerés termékeiknek, konyha- és fűszerkertjeiknek

Valóságos díjözönnel – többek közt a legszebb konyhakertek országos nagydíjával – tértek haza a hétvégén Budapestről a Kárpát-medence legszebb konyhakertjeinek versenyébe benevezett Hargita és Kovászna megyei termelők. A Székelyföldi Bio Egyesület, illetve a keretében alakult bioklub tagjai a rangos elismerő okleveleket Magyarország évi legnagyobb mezőgazdasági seregszemléjén, a szeptember 20–24. között tartott Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállításon és Vásáron (OMÉK) vették át – mondta el lapunknak Máthé Emma, a Székelyföldi Bio Egyesület elnöke.
A rendezvényen a székelyföldi biotermelők külön standon is bemutatkoztak: a nagyközönséggel a kiállítás ideje alatt méztermékeket, különféle lekvárokat, szörpöket és gyógynövény-készítményeket kóstoltattak, ismertettek.
A székelyföldi termelők szempontjából viszont a legvártabb esemény a Legszebb konyhakertek versenyének ünnepélyes eredményhirdetése volt: különösen, hogy a szakértőkből álló zsűri a 2017-es megmérettetés országos nagydíját a lemhényi Tímár Katalin Odettának ítélte oda.
Első díjat nyert továbbá Kéz­di­vásárhely környékéről Kovács Zsigmond, Bíró Melinda és Bokor Kinga, míg második díjban Gáll Verginia és Kovács Julianna részesült. A zárt kertek Hargita megyei nagydíját a csíkszentdomokosi Kristály Katalinnak ítélték oda, míg a vegyes kertek kategóriájában a csíkborzsovai Török Katalin Erzsébet első díjban részesült, a második díjat pedig a lövétei Silye Magdolna vehette át. A közösségi kert kategóriában első díjjal jutalmazta a zsűri konyha- és fűszerkertje alapján a csíkdánfalvi Bóbita óvodát. A gondozó közösséget is, emellett vegyes kert kategóriában különdíjat vehetett át Isán Gabriella, a tavalyi legszebb konyhakert nyertese, valamint a csíkmadarasi ökogazdálkodó családi gazdaság képviseletében Fazekas Ibolya is.
Máthé Emma úgy véli, a székelyföldi biotermelők, hobbikertészek a legszebb konyhakertek versenyében elért helyezései és az ezzel járó díjözön munkásságuk, erőfeszítéseik erkölcsi és szakmai elismerését jelenti.
– Úgy érzem, sikerült megmozgatnunk a fiatalokat is, hiszen e nemes versenyre a gödöllői Szent István Egyetem csíkszeredai mesteris hallgatói közül sokan beneveztek. A rendezvényen tapasztalatcserére is alkalom nyílt, hisz a legszebb konyhakerttel rendelkezők a helyszínen beszélgethettek, megismerhették egymás technológiáit – jegyezte meg Máthé Emma, a Székelyföldi Bio Egyesület elnöke.

Domján Levente