Tanuljunk románul!

68

Román nyelvtanfolyam indul Székelyudvarhelyen az állam nyelvét hiányosan beszélő felnőtteknek. Elsöprő az érdeklődés a kezdeményezés iránt, az első csoport helyei már be is teltek. Ide inkább felnőtteket várnak a kezdeményezők, a diákokat viszont az érettségi vizsgára való felkészülésben segítik két helyszínen is.

A Székelyudvarhelyi Mik­ro­vállalkozók Szövetsége (SZMVSZ) abból a tényből indult ki, hogy a városban, a környéken sokan nehezen, gyengén beszélik a román nyelvet. A helyzet orvoslására született meg a tanfolyam ötlete, amelynek célja egyfajta „hétköznapi román” elsajátítása, illetve hogy a résztvevők merjenek és tudjanak – ha csak „konyhanyelven” is – románul beszélni. 18 évesnél idősebb személyeket, elsősorban vállalkozások vezetőit, munkatársait várják a képzésre, olyanokat, akik értenek valamennyire, de nem beszélnek jól románul.
A Városi Könyvtárban, október 18-án indul a 32 órás képzés, hatfős csoportokban, hetente két, egyenként kétórás találkozóval. A tanfolyamra regisztrálni kell, ezt az office@szmvsz.ro e-mail-címen vagy a 0741–085626-os telefonszámon tehetik meg az érdeklődők.
Jakab Áron Csaba, az SZMVSZ elnöke elmondta, hogy néhány órával a felhívás megjelenése után be is teltek az első csoport helyei. A tanfolyam 260 lejbe kerül, oktatója Bálint Rozália lesz, és Jakab megígérte, hogy érdeklődés esetén további csoportokat indítanak.

Fog ez menni, segítenek
Az iskolákon, illetve a 35–50 lej közötti összegért megvásárolható magánórákon kívül Székely­udvarhelyen már hagyománya van a tanórákon kívüli, szervezett érettségi felkészítőknek. A Verestóy Attila Alapítvány Hargita Megye Tanácsa támogatásával harmadik éve tart tanfolyamot a középiskolák végzőseinek. Idén 30 személy jelentkezett a város iskoláiból, két csoport kezdte meg a munkát szeptember 19-én, Monalisa Asaftei felkészítő tanár vezetésével. A Fog ez menni… Segítünk! elnevezésű tanfolyamért jelképes összeget, mindössze 50 lejt kell fizetni, a diákok heti egyszer 3 órát tölthetnek a felkészüléssel, amely célzottan, az aktuális követelményekre fókuszál. A kurzus november 28-ig tart.
A MÜTF Oktatási Központ évek óta szervez érettségi felkészítőt románból, nemcsak Székely­ud­varhelyen, hanem Hargita, Maros és Kovászna megyében, illetve szór­ványvidéken is. Tavaly a Nemzetstratégiai Kutatóintézet támogatásával 13 településen zajlott az ingyenes képzés. Az idei tanfolyamról még nem tudtak tájékoztatni a MÜTF-nél, azt viszont elmondták, hogy nagy az érdeklődés a kurzus iránt, és várhatóan januárban indítják a csoportokat.

Asztalos Ágnes

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.