Tanösvényt, kilátót építenek

55

Napok óta dolgoznak a Korond Turisztikai Egyesület önkéntesei, munkatársai, hogy megkönnyítsék a Csigadomb látogathatóságát. Pallókat építenek, korlátokkal látják el ezeket, és még egy kilátót is emelnek, ahonnan belátható lesz az aragonit „szülőhelye”. Könnyű, kényelmes túra ejthető meg ezután a természetvédelmi területen, ahol a tájékozódást információs táblák segítik majd.

Száraz lábbal a szoroson át. Források és az aragonit születésének lenyomata

Korond határában, a két éve újjáépített Unicum Sósfürdő fölött található a különleges természetvédelmi terület, amely egy ún. forráskúptelep, az ország legnagyobb aragonit előfordulása, a látványos helyszínen kis sziklaszoros, gázfeltörés, egy ma is aktív sósforrás igazi geológiai csemegét kínál az érdeklődőknek. A Korond Turisztikai Egyesület már rég tervezi a terület rendezését, a megyei és helyi önkormányzat támogatásával, testvértelepülési segítséggel, adományok és önerő hozzáadásával néhány napja el is kezdhette a munkát, és – Ravasz Mihály elnök szerint – a hónap végére el is készül minden.


– Tanösvényt alakítunk ki, a pallórendszer építésével kezdtünk, a hétvégén már a kilátón dolgoztunk. Mintegy 100 méteren fektettük le a fából készült járófelületet, amely cserefa lábakon áll, és amelyet korláttal láttunk el, a dombra felvezető részeken lépcsőt alakítottunk ki. A kilátóról a Csigadombot a maga teljességében be lehet majd látni, illetve a környező magaslatokat is, a tájékozódást két panorámakép segíti – részletezte a fejleményeket Ravasz Mihály.


A tanösvény mentén nyolc információs táblát helyeznek el, amelyek szakszerű leírást adnak majd három nyelven az adott jelenségről, a táj érdekességeiről. Ravasz elmondása szerint a céljuk az, hogy könnyedén végigjárható legyen a Csigadomb, a civilizált útvonalak kiépítésével bármilyen időjárási körülmények között száraz lábbal fedezhessék fel a helyet a turisták. A könnyű, kényelmes, tartalmas túrát az Iskola másként hét programjaiba is be lehet illeszteni – vélekedett az elnök.


A Korond Turisztikai Egyesület a megyei és a helyi tanácsnál is pályázott, mindkét helyen 8000–8000 lejt nyert el a Csigadomb-projektre, amely egyébként a különleges geológiai-földtani helyszín népszerűsítését is magában foglalja. Összesen 3700 lejnyi önrészt is befektettek a munkába, de a magyarországi Szabadegyháza önkormányzata is segített 500 ezer forinttal. Ravasz Mihály úgy látja, hogy jól haladnak, szerinte november 20-a körül az avatóünnepséget is megtarthatják. szerinte november 20-a körül az avatóünnepséget is megtarthatják.

Asztalos Ágnes

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.