Tanácsülés Gyergyószentmiklóson: Több lehetőséget kínálhat a sátorpálya

22

Rendkívüli ülést tartott tegnap délután a gyergyószentmiklósi önkormányzat képviselő-testülete, ahol a múlt csütörtöki soros ülésen elodázott napirendi pontokról döntöttek. Többek között visszaköszönt a mobil műjégpálya vagy sátorpálya kérdése is, amellyel kapcsolatban elhangzott: fenntartásához térségi összefogásra lenne szükség.

Elfogadta a képviselő-testület a – város sportbázisán kialakítani kívánt – mobil műjégpálya létrehozására irányuló határozattervezetet, a tanácsosok körében azonban aggályokat szült, hogy Gyer­gyó­szentmiklós miként tud fenntartani két műjégpályát.
Nagy Zoltán polgármester kifejtette, a városnak nem kell fizetnie a kezdeményező Mens Sana Alapítványnak a felajánlásért, viszont vállalnia kell, hogy két éven keresztül működteti a sátorpályát. Hozzátette, Gyer­gyószentmiklósnak nincs meg az anyagi háttere ahhoz, hogy két pályát működtessen, ezért a külső források megteremtésén kell dolgozniuk. A tanácsosok egyetértettek abban, hogy a sátorpályának – vagy ahogy talán többen ismerik: a ballonpályának – nemcsak a várost, hanem a térséget kell szolgálnia, éppen ezért indokolt az összefogással történő működtetés.
– Azért is fontos, hogy a nagy pálya felújítási munkálatainak ideje alatt ne legyen kiesés a jégkorong-tevékenységben – fogalmazott a polgármester, kifejtve, hogy a Hargita Megye Tanácsának elnökével, Borboly Csabával történt egyeztetések értelmében, az ígéret szerint szeptember végéig kapnak választ arra, hogy van-e esély nagyobb léptékű korszerűsítés finanszírozására, vagy „csupán” a tető felújítása kerülhet szóba. Mint elhangzott, egy dolog biztos: két évig biztosan szüksége lesz a városnak a sátorpályára, ahol többek között elindulhatna Gyergyószentmiklóson is a Korisuli-program, de jégtáncnak, akár gyorskorcsolyának, sőt nyári sporttevékenységeknek is otthont adhatna a létesítmény.
Nagy Attila, a Mens Sana Alapítvány ügyvezetője, a Székelyföldi Jégkorong Akadémia szakmai koordinátora is jelen volt az ülésen. Megjegyezte: reméli, hogy ténnyé válik a térségi önkormányzatok általi közös üzemeltetés. A fenntartási költségekkel kapcsolatban elmondta, hozzávetőleg havi 6500 euró lenne, a továbbiakat illetően pedig részletezte: szeptember végére kész lesz a terv, majd következnek a különböző engedélyeztetési folyamatok.
Az ülésen emellett egy kereskedelmi központ építéséről is döntöttek, amely a Testvériség sugárúton kap helyet. A befektetési vállalat képviselője rámutatott: három üzletről van szó, amelyet multik kapnak bérbe, „ezek célja azonban nem a helyiekkel való verseny”. Hozzátette: két héten belül véglegesítik az adásvételi szerződést, utána pedig igyekeznek azonnal kiváltani az építkezési engedélyeket. A munkálathoz már idén hozzálátnának, és vélhetően jövő év márciusára fejeznék be.

Kertész László

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.