Támogatást kapnak a speciális nevelési igényű gyermekek

324

Egyre több szülő kéri a bizonylatot, amely igazolja: gyereke különleges bánásmódot igényel az iskolában. Bár sokan még nem is hallottak az újdonságról, miszerint az egyénre szabott foglalkozás mellé állami támogatásban is részesülnek ezek a gyerekek, az igénylések száma máris napról napra nő. Minden iskolai napra étkezési támogatás jár többek között a tanulási zavarokkal, magatartásproblémákkal küszködő tanulóknak. Mivel januárig visszamenőleg minden jogosult megkapja a támogatást, jelentős összeg kerül az érintett családok kasszájába.

Júniusban jelent meg a 423-as kormányhatározat, amely az oktatási intézményekben megkülönböztetett bánásmódot igénylő gyerekek állami támogatását szabályozza, illetve már a megyéknek erre a célra leosztott összegeket is tartalmazza. 16,60 lej napi étkezési támogatásban részesülnek azok a normál közoktatásban részt vevő gyermekek (napközisek is!), akik rendelkeznek a különleges bánásmódot igazoló hivatalos bizonyítvánnyal. Évi egy alkalommal pedig a ruha-, tanfelszerelés és utazási költségeket csökkentő segély is jár nekik, ez például a 7–14 év közöttiek esetében 611 lej, a 14–18 év közöttiek esetében már 754 lej.
A rendelkezéssel az Oktatásügyi Minisztérium támogatni és bátorítani kívánja, hogy a különleges bánásmódot igénylő gyerekek és fiatalok ne maradjanak ki a normál közoktatásból, hisz az egészségesebb társaik között fejlődve nagyobb az esélyük a szociális integrációra.

Kikről van szó?
A különleges bánásmódot igénylő gyermekek és fiatalok (a román szakkifejezés rögzült be a köztudatba: copii/tineri cu cerințe educaționale speciale – CES) közé tartoznak, akik speciális nevelést igényelnek, mert tanulási zavarokkal, nehézségekkel küzdenek, akiknél diszgráfiát, diszkalkuliát, diszlexiát állapítottak meg, a viselkedés- és teljesítményzavarral élők, a beszédben akadályozottak, és egyéb akadályozottsággal (pl. mozgás, gyengénlátás stb.) élők – sorolta Szabó Irén-Ottilia, a Hargita Megyei Nevelési Tanácsadó és Erőforrás Központ igazgatója.
Előfordulhatnak halmozottan is ezek a nehézségek, és gyakori, hogy szociálisan hátrányos helyzet is áll a tünetek mögött. Ezek a gyermekek differenciált oktatást igényelnek, tehát minden pedagógusnak egyéni fejlesztési terv alapján kell velük foglalkoznia.
– Ideális esetben egy adott osztályban tanító pedagógusok ezt együtt beszélik meg a fejlesztő pedagógus támogatásával, aki ugyancsak részt vesz a gyermek fejlesztésében. Ennek a tervnek a gyerek képességeihez alkalmazkodva, az ő fejlődési ritmusát követve kell elkészülnie – mondta el Szabó Irén-Ottilia. – A lényeg az lenne, hogy kimondottan a gyermekre kidolgozott fejlesztési terv alapján – ha lehet – kortársai átlagos szintjére „felhozni” őt. Fontos még, hogy a teljesítmény mérésének, tehát az osztályozásnak is egyénre szabottan kell működnie, tehát a megkülönböztetett bánásmódot igénylő gyerektől is elvárható a haladás, sőt, ellenkező esetben meg is buktatható.
Fontos még tudni, hogy a támogatás azoknak a gyermekeknek is jár, akik normál iskolába iratkoztak, viszont otthoni oktatásban részesülnek, és a fentebb felsorolt kategóriák valamelyikébe tartoznak.
Szabó Irén-Ottilia tájékoztatott, hogy a megkülönböztetett bánásmódot igazoló bizonyítványt a Hargita Megyei Nevelési Tanácsadó és Erőforrás Központ keretében működő bizottság állítja ki, miután elbírálta a szülő kérésére, a tanácsadó tanár, fejlesztőpedagógus, pedagógusok, orvos vizsgálatai alapján összeállított dossziét.
– Ez a bizottság általában két-három havonta ül össze, de elképzelhető, hogy a tanév eleje óta tapasztalható megnövekedett igények miatt gyakrabban kell majd üléseznie – közölte az Erőforrás Központ igazgatója.
Mint kiderült, az állami támogatás hírének terjedésével párhuzamosan határozottan megnövekedett a dossziék száma, több iskolai tanácsadó tanár, fejlesztőpedagógus is arról számolt be, hogy megrohamozták őket a szülők.

A pénz útja
A tanfelügyelőség összesítette az iskolákból még a nyáron bekért adatokat, illetve a kéréseket. A kormány a pénzt a megyei tanácsnak utalta, ahol a tanfelügyelőségtől kapott lista alapján szétosztják az összeget a polgármesteri hivatalok között, onnan utalják az iskolákhoz, tehát a pénzbeli segélyeket a szülők annál a tanintézménynél vehetik át, ahová a gyerekük jár.
A megyében vannak már települések, ahol a kedvezményezettek felvehették már az idei év januárja és szeptembere közötti időszakra járó segélyt, máshol pedig folyamatban van az ügy. Várhatóan idén még egyszer érkezik támogatás, a szeptember és december közötti időszakra, ebbe a körbe már bekerülnek azok a gyerekek is, akik időközben megkapják a speciális nevelési igényt igazoló bizonyítványt. Az említett kormányhatározat szerint egyébként minden hónap ötödik napjáig a polgármesteri hivatalok kell(ene) utalják az iskoláknak a megfelelő összeget.
Szabó Irén-Ottilia, a Nevelési Tanácsadó és Erőforrás Központ igazgatója felhívta a figyelmet, hogy a tanintézményeknél pontos nyilvántartást kell vezetni a hiányzásokról, mert az igazolatlan napokra nem jár a támogatás! Viszont ha a gyerek például terápiás kezelésen volt egy hétig, és arról rendelkezik orvos igazolással, akkor természetesen megkapja az összeget azokra a napokra is – tudtuk meg.
A szülőknek a támogatás elnyeréséhez kérést kell benyújtaniuk, és be kell mutatniuk azt a bizonyítványt is, amely igazolja, hogy gyermekük a különleges bánásmódot igénylők közé tartozik. Mint kiderült, egyelőre úgy tűnik, hogy ezt minden hónapban meg kell tenni.
Hargita megyében jelenleg több mint 750 gyermek jogosult a támogatásra, de ez a szám – az Erőforrás Központ munkatársai szerint – fokozatosan növekedni fog. A jogosultságot megállapító bizottság legközelebb várhatóan október végén vagy november elején ül össze.

Asztalos Ágnes

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek