Tájékozódás és akadályverseny

39

Két tereprali versenyt szerveznek a hétvégén a Csíki medencében. Szombaton a tájékozódásé lesz a főszerep, vasárnap pedig akadálypályán kell teljesítsenek a résztvevők. Harminc résztvevőre számítanak.

A városi akadályverseny a tereprali szakág leglátványosabb formája. Harmadszor küzdenek Csíkszeredában Fotó: László Róbert / archív
Ajánlott cikkek

Két terepraliversenyt szervez a hétvégén a Csíki OffRoad Sportklub, szom­baton tájékozódásban, vasárnap akadályok leküzdésében kell teljesítsenek a résztvevők. A szervezők mintegy harminc autósra számítanak, ám a helyszíni nevezések miatt ez a szám akár nőhet is. Mindkét verseny látványosnak ígérkezik. A Román Autósport Szövetség (FRAS) égisze alatt zajló viadalok társszervezője az Auto Club Pro-Motor HR.
– Komplex hétvége előtt állunk, a napokban még sokat tevékenykedtünk a pályák kialakításában. Ez az első autós tájékozódási verseny, amit mi szervezünk, az Urban Offroad viszont már hagyományos rendezvény Csíkszeredában – nyilatkozta lapunknak Farkas Lóránt. A Csíki OffRoad Sportklub vezetője szerint a szombati versenyen többek között a sportág népszerűsítése a cél a megyei terepjáró-autósok között.
A szombati verseny távja hatvan kilométer, a pilóták a rajtnál egy útvonaltervet kapnak, amelyben több mint kétszáz, a tájékozódást szolgáló pont van.
– A roadbook – az útvonalkönyv – úgy van kialakítva, hogy minden ponton át kell haladnia a versenyzőnek. Hasonló a roadbook a rali szakágban használt útvonallaphoz, tehát egy adott pont elvétése gyakorlatilag az eltévedést is magában rejti. Ugyanakkor lesznek ellenőrző pontok, ahol lehet, hogy áll pályabíró, de ez nem biztos. Ugyanis lesznek olyan ellenőrző pontok, ahol például egy fára lesz feltéve egy satírozó, amellyel a navigátor az útvonallapban jelölést kell tegyen. De itt is vigyáznia kell, hiszen az útvonallapban a megfelelő helyre kell satírozni, másképp büntetést kaphat a páros – mondta a szervező. A tájékozódási verseny a Piricske erdei és mezei útjain zajlik majd.
Vasárnap a Nagyrét utcai bar­kácsáruház mögötti területen tartják a terepralisok akadály – trial – versenyét, ennek már hagyománya van Csíkszeredában.
– Harmadszor tartjuk meg az Urban Offroad versenyt, az akadálypálya már épül. A trial talán a szakág egyik leglátványosabb versenyformája, az elmúlt években több ezer ember látogatott ki az általunk tartott viadalokra, így idén is szeretettel várjuk a nézőket. Az elmúlt évekhez hasonló pályát építettünk, reméljük, hogy ez is elnyeri majd a résztvevők tetszését – közölte Farkas Lóránt.
A Nexxon Trophy & Urban Offroad versenyekre két kategóriába és két géposztályba lehet nevezni. A Standard kategóriában külön géposztályba sorolják a 2000 cm3 fölötti és alatti autókat, kitét, hogy legtöbb 33 colos abroncsokkal lehet felszerelni terepjárókat. Fontos tudni, hogy ebbe a kategóriába sorolják a szériagyártású autókat, a felfüggesztésen és a karosszérián viszont lehet kisebb módosításokat végezni. Az open – vagy extrém – kategóriában bármilyen épített vagy módosított terepjáróval lehet nevezni.
Mind szombaton, mind pedig vasárnap 11 órakor kezdődik a verseny, a két futam közös díjkiosztójára pedig a trial versenyt követően kerül sor Csíkszeredában. A szervezők arra kérik a szombaton Piricskére tartó, vagy éppen ott tartózkodó személyeket, figyelmesen közlekedjenek az erdei utakon. A két tereprali eseményt a Sigma Gum és az Ironman 4×4 támogatja.

Kopacz Gyula

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.