Tabutéma-rajzfilmek is voltak a Primanimán

Nagy érdeklődéssel fogadta a kis közönség Csíkszeredában a Primanima animációs első­filmesek nemzetközi fesztiválját. A Csíki Székely Múzeum programfelelőse szerint hasznos lenne, ha a pedagógusok meg is beszélnék a diákokkal a markáns, vagy éppenséggel kellemetlen témákat.

Népes gyermeksereg a vetítésen. Valóság és mesevilág Fotó: Nagy Gyönyvér

Sokat nevettek a gyerekek Csíkszeredában, de a kisállatokról szóló, szomorú fordulatokat tartalmazó animációs filmeken sírtak is. Telt házas vetítésekkel zajlott szerdától péntekig a Mikó-várban az animációs elsőfilmesek nemzetközi versenye és fesztiválja, olyannyira, hogy pénteken meg is kellett ismételni az utolsó vetítést a nagy létszám miatt. A 3–6, 6–10 és 10–12 éves korosztálynak szóló animációs filmeket tartalmazó, Primanima program budaörsi alapítói azzal a céllal hozták létre a fesztivált 2012-ben, hogy fiatal alkotók számára teret adjanak a bemutatkozásra. A Csíki Székely Múzeum partnerként vesz részt az eseményen, melynek versenyprogramjában diákfilmek, diplomafilmek, elsőfilmek és gyermekeknek készült filmek versenyeznek egymással.
A hatodik Primanimára 56 országból több mint 500 nevezés érkezett, amelyből az előzsűri végül 15 elsőfilmet, 21 diplomafilmet és 30 diákfilmet, azaz összesen 66 rövidfilmet, továbbá 34 gyermekfilmet választott ki, amelyek a Primanima-díjaiért szállnak versenybe. A filmek közül a nagyobb korcsoportban az Egerszegi Krisztina olimpiai bajnokról szóló „dokumentumrajzfilm” aratott nagy sikert.
– Képileg jól meg volt ragadva, mondhatni tarolt Csíkban az úszórajzfilm, valószínű azért is, mert sokan járnak uszodába Csíkban – mondta lapunknak Túros Eszter programfelelős.
Mint összegezte: változatos technikákkal készült, érdekes rajzfilmek voltak a mezőnyben, melyek nem pörgős képekkel dolgoztak, hanem érződött a művészi munka, és el lehetett időzni a témáikon. Például a gyereknevelés témájáról, vagy arról, mit engedhetünk meg felnőttként a gyerekeknek.
– Több olyan kényelmetlen témát, tabutémát dolgoztak fel az idei filmekben, ami a gyerekek világában nagyon fontos, például a szégyen témája. A Primanima olyan témákat pendített meg, melyeket jó lenne pedagógusokkal utólag is megbeszélni, feldolgozni – javasolta a program lezárása után lapunknak nyilatkozó programfelelős.
A nemzetközi mezőnyben sikert aratott Csíkban a cseh Felkoppintó című rajzfilm, amely egy ébresztőként dolgozó öregember különös életét mutatja be, vagy A kerek hasú farkas című alkotás, amely egy állandóan éhes farkas megpróbáltatásairól szól.

Gergely Edit