Tűzoltóház épült Oroszhegyen

113

Helyi tűzoltóknak, helyi cég helyi pénzből építette fel a szép és modern tűzoltóházat Oroszhegyen. A piros, fehér színű, impozáns épület garázsában az oroszhegyi három tűzoltóautó áll majd, az emeleti tárgyalóban pedig elfér a község összes, 127 önkéntes lánglovagja. Decemberben maguk vágják a szalagot.

Az új tűzoltószertár. Jó szándék emelte Fotó: Bálint Elemér Imre
Az új tűzoltószertár. Jó szándék emelte Fotó: Bálint Elemér Imre

Nemcsak értékeli, de évek óta segíti is az oroszhegyi önkormányzat a helyi önkéntes tűzoltók munkáját. A hét települést számláló község négy önkéntes tűzoltó-alakulatának autókat vásároltak, tűzoltószínt építettek Tibódon, Székelyszentkirályon, és két év után, decemberben átadják az új, összkomfortos tűzoltócsűrt a községközpontban, Oroszhegyen is.
– Onnan indultunk, hogy semmink sem volt. Aztán lett közbirtokosság, jó szándékú emberek, akik felismerték a dolog fölöttébb szükséges voltát. Aztán lett pénz, alkalom, s most így állunk, hogy mondhatom, a községbeli tűzoltók dolga a tökéletesedés felé halad. Oroszhegy, Szentkirály, Tibód és Ülke-Fancsal-Szenttamás – négy önálló jogi személyiséggel rendelkező bejegyzett tűzoltó-egyesületünk van. A négy testületben van összesen 127 szerződött önkéntes. A községhez tartozó hat falunak összesen hat szerkocsija van – újságolta az előzményeket jogos büszkeséggel Bálint Elemér Imre polgármester, aki szívesen részletezte a helyi tűzoltók „dolgát”.
Elmesélte, hogy a hat tűzoltóautó között van új kocsi, de két igazi, szó szerint hadak útját megjárt, ám prímán működő matuzsálem is.
– Az egyiket tizenévvel ezelőtt vettük a csíki REMAT-tól. Román gyártmányú Bucegi gépkocsi, ami velem egyidős. Valamikor katonai gépjármű volt, vízhordóként szolgált. Ezt ügyes szakemberek átalakították tűzoltóautónak, pumpával, úgy, ahogy kell. Ez Tibódban, a tűzoltószínben van, mert ott is építettünk egyet. A szentkirályiaknak van egy rendkívül jó állapotban levő MAN-juk, amit a helyi Állattartók Egyesülete vásárolt meg. Oroszhegynek három kocsija van. Egyet a testvérfalutól, Deszkről kaptunk, ez kb. egykorú a tibódiak Bucegi-ével, de ez is tökéletesen működik. Linzben, egy aukción vásárolt az Oroszhegyi Közbirtokosság egy német hadigépet, ami az IFOR-erőknél szolgált Pristinában, és szintén az oroszhegyieknek vásároltunk egy Mitsubishi 4 x 4-es terepjárót, ami kimondottan bozóttüzek oltására való. Ülke-Fancsal-Szenttamásnak van egy erőst fájin kicsi Mercedes autója, amit Bécsben vásároltunk 7000 euróért, ennek is az állattartó gazdák és az önkormányzat közösen pótolta össze az árát. Ennek egyelőre béreljük a garázst, de jövőre építünk egyet – sorolta a község tűzoltókocsi-állományát az elöljáró.
Két évvel ezelőtt fogtak neki annak a modern tűzoltócsűrnek, amely Oroszhegyben épül, s amit úgy terveztek, építettek, hogy helye legyen benne a helybéli önkéntesek autóinak, és a község összes, mind a 127 önkéntes tűzoltóját is szolgálja. Az összkomfortos, minden igénynek és előírásnak megfelelő épületet nemrég szigetelték, festették, a garázskapuk is készen. A belső munkálatok még zajlanak, remélhetően decemberig befejezi a helybéli cég.
– Mutatós már, s lesz benne víz, fűtés, amit a kultúrotthon fűtésrendszeréhez csatlakoztattunk, úgy oldottuk meg. Alul műhelyaknák vannak, az emeleten mellékhelyiségek, tágas tárgyaló. Fontolgatjuk, hogy valamikor állandó szolgálatot teljesítünk, és akkor meglesz az irodának a helyiség. Jelenleg 320 ezer lejnél tart a költségvetés, de amíg befejezzük, kb. 360 ezer lej lesz – summázta a polgármester.
Kérdésünkre, hogy lesz-e decemberben ünnepélyes avató, azt válaszolta, nem hívei a nagy csinnadrattáknak, átadóknak.
– Nagy ceremónia nem lesz. Magunk között átadjuk, az biztos, s aztán szalagot is magunk közt kell vágjunk, mert mi pótoltuk össze a hozzávalót – fogalmazott.
Végszóként és biztatásként hozzáfűzte: az oroszhegyi példát akár követni is lehet, hiszen „az alap nem a beton, a pénz, hanem esősorban az önkéntes, jó szándék.”

Lázár Emese

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.