Tini Irodalmi Kör – Elbeszéléseket várnak

Novellaíró pályázatot hirdet 13–20 év közötti gyergyószéki amatőr tollforgatók részére a gyer­gyószentmiklósi Tini Irodalmi Kör (TIK). A pályamunkáknak a legemlékezetesebb iskolai napról kell szólniuk. A pályázat céljával kapcsolatban kifejtette, az irodalmi kör népszerűsítése miatt is fontos, hisz sok diák még mindig nem tud a TIK létezéséről.

Nem kell az iskola falain belül játszódnia a novella történetének, sőt igaznak sem kell lennie – tudtuk meg Miklós Rékától (álnevén Bleeding Bride), az irodalmi kör vezetőjétől.
– A legcikibb tornaórát, a puskázás közbeni lebukást, a szünetben elcsattant csókjelenetet, vagy épp az egyik lógást is tartalmazhatja a novella, mindent a pályázó diákok fantáziájára bíznak – nyilatkozta a kör vezetője.
Amint a felhívásban megfogalmazzák, egy novella legfeljebb öt A4-es oldal terjedelmű lehet, ugyanakkor nem árt, ha a pályázó különös figyelmet szentel a címválasztásnak, mivel pluszpontokat szerezhet a munkáját elbíráló zsűrinél. A jelentkezőktől – a pályázati kiíráson felül – további két kötetlen témájú novellát fogadnak el, ez a lehetőség azonban opcionális.
Az elbeszéléseket szeptember 1-ig várják a tikpalyazat@gmail.com e-mail-címre, és fontos, hogy a levélben megjelenjen a pályázó neve, életkora, az elérhetősége, valamint az iskolája neve. A pozitívan elbírált írásokból fiatalos kötetet állítanak össze, amelynek megjelenése őszre várható, borítóját pedig szintén pályáztatás útján terveztetik.
Érdeklődésünkre Miklós Réka közölte, a műfajt, az írás hangvételét szándékosan nem pontosították, mivel a tapasztalat azt mutatja, hogy ilyenkor a fiatalok korlátozva érzik magukat, és rágörcsölnek az alkotásra.
– Az alapgondolat az volt, hogy készítsünk valamit, ami tágabb körben megszólítja a gyergyószéki fiatalokat, emellett pedig kézzel fogható eredménye lesz – mondta.
Az irodalmi kör koordinátora hozzátette, nem titkolt cél a TIK népszerűsítése, mivel az elmúlt időszakban rájött, hogy hiába folytatják két éve a tevékenységüket, számos diákhoz még mindig nem jutott el az irodalmi kör híre.
– A TIK nemcsak azoknak szól, akik írói pályára készülnek és alapból sokat olvasnak. Sőt főként azokat várjuk, akik gondokkal küszködnek magyar irodalomból, akiknek nehezen megy a fogalmazás – jegyezte meg Bleeding Bride, rámutatva: nagy előnynek számít, ha valaki szépen, kereken meg tud írni esszéket, mivel ez a vizsgák, állásinterjúk alkalmával is sokat jelenthet.
Az aktuális TIK-tagok jelenleg vakációznak, az iskolakezdést követően viszont újra rendszeresen találkoznak majd.

Kertész László