Tegyük le az autót bár egy napra!

16

Több mint másfél évtizede minden év szeptemberében egy egész hetet a testmozgás fontosságára való összpontosításnak szentelnek Európában. Idén szeptember 16. és 22. között Tiszta, közösségi és intelligens mobilitás jelmondattal tartják meg az Európai Mobilitás Hetét.

Évente csatlakoznak az intézmények, civil szervezetek a Mobilitás Hetéhez Fotó: archív

A mobilitás hete köré szervezett kampány célja a közlekedés alternatíváinak népszerűsítése által tudatosítani a lakosság körében, hogy a mobilitás növeli a városokban az életminőséget, csökkenti a levegő szennyezettségét, a zajhatást és a balesetek számát. Idén szeptember 22. autómentes nap lesz – ekkor figyeljünk még jobban a testünkre és a környezetünkre – szólít fel közleményében a Hargita Megyei Egészségügyi Igazgatóság.
A testi egészség szempontjából sok előnnyel jár a mozgás, ezek közül természetesen a legfontosabb a súlycsökkenés. A kampányban rendszerint arra is felhívják a figyelmet, hogyha egy hétre vagy akár egy napra is lemondunk az autónk használatáról, helyette a tömegközlekedést, a biciklizést vagy a gyaloglást választjuk, akkor már tettünk az egészségünk és a környezetünk védelméért.
A mobilitási hét ötlete szorosan kapcsolódik az Európai Unió 2020-ig szóló éghajlatváltozást és energiastratégiát érintő célkitűzéseinek megvalósításai közé. Ezek közül a legfontosabbak, hogy három év múlva az üvegházhatású gázok kibocsátása az 1990-ban mért szinthez viszonyítva 20 százalékos csökkenést mutasson. Az energiahatékonyságot, valamint a megújuló energiaforrások kihasználását pedig 20 százalékkal növelnék. Mindezzel együtt népszerűsítik a környezetbarát városi közlekedést a levegőszennyezés csökkentése érdekében.
Mindehhez kapcsolódóan a Hargita Megyei Egészségügyi Igazgatóság felhívásában szerepel, hogy a mobilitási héten az ülőmunkát végzők figyelmét is felhívják annak káros hatásaira, mint amilyen a szorongás és depresszió kialakulása, a szövetek oxigénellátásának csökkenése, a szív és érrendszer megbetegedésének kockázata (iszkémiás szívbetegség, szívinfarktus, agyvérzés), fennáll az elhízás, a cukorbetegség veszélye, illetve vesebetegségek (főleg a vesekő), izomgyengeség és csontritkulás is jelentkezhet.

HN-információ

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.