Tárt kapukkal kommunikál a megyei kórház

62

Nyílt napok keretében kívánja bemutatni szakemberei mun­kásságát, szolgáltatási kínálatát, valamint működési el­veit a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház. A szeptember 22–24. között zajló rendezvénysorozat részeként szakmai konferenciát tartanak az orvosok számára, a lakosságnak pedig lehetősége nyílik betekinteni a megyei kórház kulisszái mögé.

Konrád Judit, Demeter Ferenc és Zonda Erika. Új csatornán szólítanák meg a lakosságot Fotó: László F. Csaba

A Csíkszeredai Kórházi Nyílt Napok konferenciasorozattal indul, amelyet holnap délelőtt 9 órakor nyitnak meg a Sapientia – EMTE csíkszeredai székhelyén, a nagyaulában. Szombaton szintén szakmai előadásokat tartanak, míg vasárnap a szó szoros értelemben vett kórházi nyílt nap zajlik: délelőtt 11 órától bárki bejelentkezhet intézménylátogatásra a nagykórház kapujánál, míg a megyei tanács székhelyén, a márványteremben mindenki számára látogatható nyílt szakmai előadásokat tartanak. A lakosságnak lehetősége lesz megismerni a különböző kórházi osztályokat, azok működését. Iskoláscsoportok érkezését is várják, akik az életmentő beavatkozásokról, a rohammentők munkájáról, de magukról a mentőautókról is sok érdekességet megtudhatnak.

Nyitnak páciens és orvos felé egyaránt
A nyílt napok megszervezését az az igény hívta életre, hogy a nagyközönséggel és a szakmával egyaránt megismertessék a csíkszeredai kórház nyújtotta szolgáltatásokat. Szakmai téren Hargita megye családorvosainak, valamint a más városokban található kórházak szakembereinek az érdeklődésére számítanak.
– Úgy gondoltuk, hogy intenzívebb és jól szervezett kommunikációra van szükség a megyei kórház részéről, hogy az emberek tudomására hozzuk, milyen változásokon ment át az intézmény. A lakosság ugyanis még mindig nem elég jól informált az általunk nyújtott szolgáltatásokkal kapcsolatban – mondta dr. Demeter Ferenc kórházigazgató tegnap délelőtt azon a sajtótájékoztatón, amelyen beszámoltak a kórházi nyílt napok programjáról.
A kórházmenedzser kifejtette, hogy az elmúlt kilenc évben – amióta az intézményt vezeti – kiemelten fontosnak tartotta, hogy sürgősségi kórház lévén, a sebészeti szakágak terén fejlődjön az intézmény. Megemlítette a mellkassebész munkájának jelentőségét, aki az elmúlt években ezrek életét mentette meg vagy tette jobbá, holott annak idején kevés támogatója akadt a ritka szakmát művelő orvos idecsalogatásának. Hozzátette, hogy az idegsebészek vagy a szájsebész ideérkezése is ebbe az elképzelésbe illeszkedik.

Megmutatkozási lehetőség fiataloknak
A kórházi nyílt napok ötlete dr. Konrád Judit orvosigazgatótól származik, aki azért tartotta fontosnak a rendezvény megszervezését, hogy a kórházba újonnan érkezett fiatal orvosoknak bemutatkozási lehetőséget teremtsenek. Lapunk Életmód rovatában elindított fiatal orvosokat és kórházi osztályokat bemutató sorozatunkra utalva elmondta, újságírói munkánk nagy segítséget jelent abban, hogy kiderüljön, mekkora igény van arra, hogy a kórház dolgozóit, illetve az ott zajló munkát a nagyközönség tüzetesebben is megismerje.
– Mivel ez a folyamat sikeres, úgy gondoltuk, hogy a fiatal orvosok számára arra is lehetőséget kell teremtenünk, hogy szakmai téren is megmutassák tudásukat, a professzoraiknak is beszámoljanak az eredményeikről. Ugyanakkor a kórház tapasztalt munkatársai is megmutathatják új kutatási eredményeiket, munkájuk során szerzett észrevételeiket – hangsúlyozta dr. Konrád Judit.

Jelentős fejlődés történt
A csíkszeredai kórház 2010 óta tartozik Hargita Megye Tanácsa ügykezelésébe, azóta pedig látványos fejlesztések történtek az intézményben. Több osztály infrastruktúráján javítottak, új osztályok jöttek létre, orvoslakások épültek, modern eszközöket vásároltak – számolt be Zonda Erika, a megyei kórház adminisztratív tanácsának vezetője.
Szerinte azért fontos a kórházi nyílt napok megtartása, hogy az intézmény országos szinten is megmutathassa, értékes és minőségi munka folyik itt. Nem utolsósorban pedig hangsúlyozta, hogy a külföldre való távozáson gondolkodó fiatal orvosoknak is megmutatnák, érdemes a jövőt itthon elképzelniük.

Márk Boglárka

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.