Támogatás vidéki vállalkozásokra

105

Vidéken új vállalkozásba fogna, esetleg meglévőjét bővítené, állatorvosi rendelő, asztalosműhely, agroturisztikai panzió, fodrászszalon vagy akár autószerelő műhely nyitásán gondolkozik, akkor a Vidékfejlesztési Program tegnap megpályázhatóvá vált 6.2-es és 6.4-es intézkedéseit önnek találták ki.

Kerámiakészítő kínálja portékáját a csíkszeredai őszi vásáron. Akár 50 ezer euróval is támogatható tevékenység Fotó: Domján Levente
Kerámiakészítő kínálja portékáját a csíkszeredai őszi vásáron. Akár 50 ezer euróval is támogatható tevékenység Fotó: Domján Levente

Tegnaptól újabb két intézkedést nyitott meg a pályázók előtt a Vidéki Beruházásokat Finanszírozó Ügynökség (AFIR). A 6.2-es és a 6.4-es intézkedések révén ezúttal a vidéken bejegyzett új vagy már működő, de nem mezőgazdasági tevékenységet folytató vállalkozások támogatására nyerhetnek a projekt értékének 80-90 vagy akár 100 százalékára rúgó vissza nem térítendő támogatást a pályázók – hívta fel az érdeklődők figyelmét az intézmény lapunkhoz eljuttatott közleményén keresztül Ioan Hîrb, az AFIR Hargita megyei kirendeltségének igazgatója.
A vidéki települések jövedelem-termelő képességének növelését és tevékenység-diverzifikációját szolgáló intézkedés révén idén összesen 158 millió euró támogatást bocsátanak a pályázók rendelkezésére: a keretösszegből a 6.2-es intézkedés keretében 73 millió euró, míg a 6.4-es intézkedés keretében 85 millió euró válik megpályázhatóvá. A 6.2-es intézkedés keretében a vidéken termelőtevékenység, egészségügyi szolgáltatás vagy agroturizmus indítását tervező vállalkozások projektenként 70 ezer euró, míg az egyéb, de nem mezőgazdasági tevékenységekre pályázók 50 ezer euró vissza nem térítendő támogatásban részesülhetnek. A 6.4-es intézkedésen ugyanakkor maximum 90 százalékos támogatási hányad mellett projektenként legtöbb 200 ezer euró igényelhető.
A pályázati anyagokat kizárólag elektronikus formában, az ügynökség honlapján (www.afir.info) keresztül lehet benyújtani: a tegnap megnyitott két intézkedésre a projekteket a kínált pályázati keretösszeg kétszeres, azaz 200 százalékos lefedéséig, illetve legkésőbb november 30-ig fogadják. Tavaly ugyanis a pályázatok a kínált támogatási keretösszeg 120 százalékos kimerítéséig voltak benyújthatók. A minimálisan megkövetelt pontszám a 6.2-es esetében 15, a 6.4-es intézkedés esetében pedig 10 pont, ám az, aki az üzleti tervére biztos finanszírozást szeretne nyerni, a pályázatával az aktuális, de hónapról hónapra csökkenő minőségi pontszámhatárt is el kell érnie. A minőségi pontszámhatárt az ügynökség a július 28.–augusztus 31. közötti időszakban 60 pontban, szeptember folyamán 45-ben, míg októberben – újabb 15 ponttal csökkentve – 30 pontban határozta meg. Amennyiben a pályázati keretösszeg időközben nem merül ki, november folyamán már az alacsonyabb, a 6.2-esen a legkevesebb 15 pontot, a 6.4-esen pedig a minimum 10 pontot elért pályázatok is nyerhetnek.
A két intézkedésre vonatkozó bővebb információkat, illetve a pályázati útmutatót a Vidéki Beruházásokat Finanszírozó Ügynökség holnapján érthetik el az érdeklődők.

Domján Levente

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.