Szüreti felvonulás Szentegyházán

53

„Dínomdánom szól a nóta, táncolunk már reggel óta.Szüretelünk, mustot iszunk, három napig így mulatunk. Dió, rigó, mogyoró, szüretelni jaj de jó! ”

Idén 11. alkalommal, 2017. szeptember 29-én szervezte meg a Kis Nárcisz Egyesület a szentegyházi napközisek szüreti felvonulását. Kicsit csípősen, de ragyogó napsütésessel indult a péntek reggel, amikor a Nárcisz Napközi Otthon nagycsoportosai lelkesen, szüreti nótákat dudorászva, székely ruhába öltözve, kalaposan-pártásan érkeztek a napközibe. A szüreti felvonulást idén is lázas készülődés, több hétig tartó néptánc- és népdalgyakorlás előzte meg. A kis csőszök a szülők, óvó nénik és nem utolsósorban a lovas-szekeres gazdák segítségével vonultak fel Szentegyházán, indulva a napközi otthontól, le a szentegyházi piactérig, aztán fel egészen a Turista utcáig. Minden állomáson versikével köszöntötték a jelenlévőket, majd szüreti tánccal szórakoztatták Szentegyháza apraját-nagyját. Nagy volt az érdeklődés, sokan a szomszéd településről is a templomtérre látogattak, hogy megtekinthessék műsorunkat.
Már hagyománnyá vált ünnepünket idén Hargita Megye Tanácsa népviselettel (kislány székely ruhával), Szentegyháza Önkormányzata pedig hangszóróval, valamint hangosító eszközzel, a Gyermekfilharmónia Alapítvány a zenével, talpalávalóval, a Kis Nárcisz Egyesület és a szülői közösség pedig finom kínálnivalóval támogatta. Egyesületünk több alkalommal is pályázott Hargita Megye Tanácsánál, ezúttal pályázatunk nyert, 13 rend kislány székely ruhát varrattunk, bővítve a ruhatárunkat. Jövőre tervezünk pályázni székely ruhára a fiúknak is.
Ezúton is mindenkinek köszönjük a lelkes támogatást és a sok-sok segítséget.
„Akkor tölti be igazi szerepét a népviselet, ha viselik is” – viseljük is bátran: szüreti felvonulásokkor, október 6-án, március 15-én, népdaltalálkozók, óvodanapok, gyermekjáték-fesztiválok, évzárók és egyéb ünnepek alkalmával is.
„A viselet szimbólumhordozó jelleggel bír, használati szerepén túlmenően jelzi viselőjének nemzeti hovatartozását, életkorát. Tükrözi az ünnepek, szokások örömét, gyászát… Óvni, menteni kell, amíg nem késő”– mondja Kisné Portik Irén néprajzkutató.

Fekete-Bartos Kinga intézményvezető,Elekes Ildikó egyesületi elnök,
Tamási Cecília programfelelős,Szentegyháza

[box type=”shadow” ]Levélbontás oldalunkon az írásokat, leveleket szerzőik előzetes hoz­zá­járulása nélkül, mondanivalójuk tiszteletben tartásával, esetenként rövidítve jelentetjük meg. Az itt megjelent vélemények nem feltétlenül azonosak a szerkesztőségével.[/box]

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.