Szokatlan döntés született

3

Precedens értékű bírói ítéletről adott hírt Árus Zsolt. A gyer­gyószentmiklósi zászlóügyben az erre vonatkozó ítélet csupán Székelyföld zászlajának kitűzését találta törvénybe ütközőnek, a város napot és holdat ábrázoló zászlaját nem.

Mint több székelyföldi település esetében, így Gyergyószentmiklós önkormányzata ellen is keresetet nyújtott be a Dan Tanasă vezette egyesület, kérve az igazságszolgáltatási szerveket, kötelezzék a polgármestert, hogy Székelyföld és a város zászlaját távolítsa el a városháza homlokzatáról, illetve az épület összes helyiségéből. Árus Zsolt sajtótájékoztatón elmondta, a keresetre alapos és részletes válaszirat készült, valamint egy beavatkozási kérés személyesen Árus – mint a kérés által személyesen sértett városlakó – részéről, mindkettő a Jogaink Egyesület segítségével. Ezekben egyrészt rögzítették azt, hogy a felperes több rendben nem tett eleget a perrendtartási törvénykönyv előírásainak, no meg azt is, hogy a hivatkozott törvény nem tiltja más zászlók kitűzését (példa erre éppen a helyi zászlókról szóló törvény), a város zászlaját pedig törvényes módon elfogadta a helyi képviselő-testület, tehát jogszerű a kitűzése. Árus kifejtette, ellentétben az összes eddigi esettel, amikor az ítélet a város zászlajának az eltávolítását is előírta, Szentmiklós esetében a keresetet benyújtó egyesület e kérését visszautasította a bíró, csak Székelyföld zászlajának kitűzését találta törvénybe ütközőnek.
– Megszületett tehát az első olyan ítélet, ami nem ad igazat mindenben az európai méltóság élharcosának, elutasítja egy kérését! Ráadásul a beavatkozási kérésemet a bíró jóváhagyta, tehát immár adott a lehetőség arra, hogy ezt az ügyet elvigyem az emberjogi bíróságra, ha másodfokon nem születik számunkra kedvező ítélet – fogalmazott Árus Zsolt.
A gyergyószentmiklósi zászlóperben egyébként már mindkét fél fellebbezett az alapfokú döntés ellen, a fellebbviteli tárgyalás időpontját még nem tűzték ki.

HN-információ

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.