SZKA: Beérhet a sok jó ötlet, indulhat a Heuréka

9

Tizenhat civil szervezet nyúj­tott be pályázatot a Szé­kely­ud­varhelyi Közösségi Alapítvány (SZKA) Jó ötlet elnevezésű kiírására. Közülük nyolcan nyertek támogatást környezetvédelemmel és közösségépítéssel kapcsolatos projektjeik megvalósítására. Az SZKA hamarosan egy újabb programot is indít, a Heuréka Alap a tudományt, a technikát, a matematikai és mérnöki tudást kívánja vonzóvá tenni az általános és középiskolás diákok körében.

A tudomány és technika területére „csalnák” a fiatalokat. Országos mozgalom Fotó: László F. Csaba

A március elején, harmadik alkalommal meghirdetett Jó ötlet nevet viselő pályázati kiírás fő célja a környezetükben felelősen és tudatosan, egészségesen élő, aktív közösségek építésének segítése. Olyan kampányok, képzések, kirándulások szervezésére, innovatív ötletek megvalósítására kérhettek pénzt civil szervezetek, de akár magánszemélyek is, amelyek a környezetvédelmi nevelést, a természetjárás ösztönzését, az egészségesen élő, aktív lakosság számának növelését, a hulladéktermelés csökkentését, a kreatív hulladékhasznosítást, illetve energiatakarékosságra és -hatékonyságra való ösztönzést célozzák meg. Projektjeikre legtöbb ötezer lejt igényelhettek.

Jó ötletből idén sem volt hiány
A Közösségi Alapítvány tájékoztatása szerint 16 pályázat érkezett be az április 3-i határidőig, az elbíráló bizottság a hónap közepén nyolc jelentkezőnek ítélt meg támogatást, a program rendelkezésére álló 25 000 lejes pénzalapot közöttük osztották el. A Zöld Székelyföld Egyesület Hulladékról hulladékra elnevezésű projektjére 3500 lej jut, az Eszterlánc Alapítvány 1900 lejt fordíthat közlekedési park kialakítására, futóbiciklik vásárlására napközis gyerekeknek. A Cserkészpajtás Egyesület Élet Szent László király országában című projektjére kért és kapott 5000 lejt, miközben a Kerekerdő Waldorf Egyesület gyermekek közlekedésbiztonsági nevelésére 3000 lejt költhet. A Szent László Emlékév jegyében a Feel Good Sportegyesület is a lovagkirály alakjához fűződő programra igényelt támogatást, a Fussunk együtt a Szent László-legendák nyomában című eseménysort 2300 lejjel támogatja az SZKA. A Dinamika zenetábor szervezésére kért pénzt a Legato Egyesület, az elbíráló bizottság 2500 lejt ítélt meg erre a célra, a Szekler Teker biciklis közösség pedig a Budvár tanösvényt tenné alkalmassá kerékpáros túrázásra, az SZKA ezt 2800 lejjel finanszírozza, míg a Sikerkulcs Alapítvány A cinege cipője címet viselő madárbarát iskoláját 4000 lejjel.
A civil szervezeteknek biztosítaniuk kell a pályázat értékének 10 százalékát, továbbá a támogatott projekteket hat hónapon belül le kell bonyolítani.

Vonzóvá tennék a technikát és a mérnöki tudást
Az idén tizedik születésnapját ünneplő SZKA egy teljesen új támogatási programmal is jelentkezik. A Heuréka Alappal tulajdonképpen a hazai közösségi alapítványok által már két éve indított országos mozgalomhoz csatlakozik, amelyet a tavaly 9, idén már 12 város részvételével bonyolítanak le. A program a tudományt és technikát, a matematikai és mérnöki tudást szeretné vonzóvá tenni az 5–12. osztályosok körében. Csáki Rozália, az SZKA ügyvezető igazgatója azt mondta, hogy innovatív, cselekvő, résztvevő módon kívánják az említett tudományterületeket közelebb vinni a fiatalokhoz, mert az a tapasztalat, hogy ez mostanában hiányzik az életükből, az iskolákból.
– Akár a pályaorientációs folyamathoz is hozzájárulhat a Heuréka Alap. Olyan, iskolán kívüli, újszerű és interdiszciplináris oktatási projekteket fognak támogatni, amelyekben maguk a diákok hoznak létre valamit, természetesen szakemberek irányításával – fogalmazott Csáki.
Nagyjából az SZKA kiírásainál megszokott módon zajlik a program, amelyet sokévesre terveznek. Jelenleg az adománygyűjtés fázisában van, és Csáki Rozália elárulta, hogy jó fogadtatásra talált a kezdeményezés a székelyudvarhelyi vállalkozók körében, 12 helyi céget már megnyertek az ötletnek, és eddig majdnem 25 000 lejt gyűjtöttek össze. Májusban még keresik az adományozókat, majd a helyben gyűjtött pénzalapot a fő támogató, a Román–Amerikai Alapítvány
10 000 dollárig megduplázza. A Heuréka Alap nagykövetének megnyerték a székelyudvarhelyi származású, Kolozsváron élő fizikust, Járai-Szabó Ferencet – tudtuk meg az SZKA ügyvezető igazgatójától. A pályázatot várhatóan májusban írják ki, az elbíráló bizottságba a támogatókat hívják meg, az év végén pedig egy minikonferencián vagy kiállításon be is mutatnák a program „gyümölcseit” – összegzett Csáki Rozália.

Asztalos Ágnes

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.