Szerződést kell bontani az Aqua Nova Kft.-vel

113

A városi vízközmű, az Aqua Nova Hargita Kft. és a közművek, az Urbana Rt. közötti szerződésbontásnak több fejezetből álló procedúrája kavart kisebb vitát a székelyudvarhelyi önkormányzat tegnapi rendes havi ülésén. Az RDE Hargita Kft. által kért díjemelés – egyelőre – kukába került.

Szavaz a testület. Napirenden a közműszolgáltatások Fotó: Lázár Emese

Tavaly novemberben jelent meg, 2017 márciusában lépett érvénybe a 225/2016-os törvény, amely szerint a víz- és szennyvízszolgáltatást nem lehet közvetítő cégen keresztül kiszerződni, a szolgáltatóval az önkormányzatnak kell direkt szerződést kötnie. Emiatt vált szükségessé Székelyudvarhelyen a 2007 januárjától szolgáltató Aqua Nova Hargita Kft. és az Urbana Rt. közművek közötti szerződés felbontása. A város víz- és szennyvízellátási közszolgálata jogi helyzetének szabályozásáról szóló határozattervezetet tegnap hosszasan vitatták a városatyák. Az RMDSZ frakció már a tanácsülést megelőző napon közleményt adott ki, amelyben jelezte: amennyiben sor kerül a szerződésbontásra, úgy a város köteles 5,5 millió eurót, azaz a cég által az eltelt tíz év alatt a víz- és szennyvízhálózat korszerűsítésébe befektetett 8 millió eurónak a meg nem térült részét kifizetni a szolgáltatónak.
A tegnapi önkormányzati ülésen az RMDSZ frakció módosító javaslatait Derzsi László tanácsos mutatta be: javasolta, hogy a kifizetés jogosságának biztosításába független szakértőket vonjanak be, illetve felvetette egy regionális szolgáltató létrehozását is, amelynek előnye lenne, hogy az elkövetkező 20–25 éves időszakban esedékes beruházásokra vissza nem térítendő uniós támogatásokra tudna pályázni.
Az ülésen jelen volt az Aqua Nova Kft. marketingigazgatója, Ülkei Erika és Bálint Major Áron műszaki igazgató. Elmondták: a szerződésbontás nem befolyásolja a szolgáltatást, nem marad ivóvíz nélkül a város lakossága, viszont fontos, hogy mihamarabb megoldás szülessen az ügyben, mert az időhúzással a vállalat a licencének elvesztését kockáztatja. Az is elhangzott, hogy a debreceni önkormányzat tulajdonában levő vízszolgáltató részt vesz, ajánlatot tesz a majd meghirdetendő közbeszerzési eljáráson, illetve a regionális szolgáltatóként való működéstől sem zárkózik el, amennyiben erre adottak lesznek a törvényes keretek.
Gálfi Árpád polgármester kijelentette: a szerződésbontás és az azt követő lépések tiszták és világosak, az erről szóló dokumentációkat a frakciók megkapták, és ahhoz, hogy mihamarabb pontot tegyenek az ügy végére, ne maradjon szolgáltató nélkül a város, a kijelölt határidőket és a törvényes előírásokat be kell tartani – többek közt ez lesz a feladata az ülésen nevesített héttagú bizottságnak is. A hosszas purpárlé végül az előterjesztett határozattervezet módosított változatának elfogadásával ért révbe.
Orbán Balázs, a néppárti–MPP koalíció képviselője javaslatára elnapolták az RDE hulladékgazdálkodási vállalat által kért díjemelésről szóló határozatot – az indoklás szerint még folynak a tárgyalások a szolgáltatóval, a téma leghamarabb augusztus végén kerülhet újra terítékre.
A tanácsülésen szavaztak arról is, hogy a városmenedzserré avanzsált Jakab Attila koalíciós tanácsos helyét Ketesdi Imre foglalja el, ugyanakkor belefoglalták a város költségvetésébe azt a 19 ezer lejes támogatást is, amit az ülést vezető Hajdó Csaba tanácsos (koalíció) adományozott a városi kórháznak. A testület egyöntetűen megszavazta a Hargita Business Center Közösségközti Fejlesztési Társulás és az inkubátorház szervezési és működési szabályzatát, illetve azt is, hogy a polgármesteri hivatal öt iskolaorvost és négy asszisztenst alkalmazzon.

[box type=”shadow” ] Javukra fordítható a helyzet

A krízishelyzetben levő udvarhelyi vízszolgáltatás ügyével kapcsolatos közleményt juttatott el szerkesztőségünkbe Bíró Barna Botond, Hargita Megye Tanácsának alelnöke. Meglátása szerint a jelenlegi helyzet akár a város és a környező települések javára is fordítható, mert lehetőséget teremt egy szakszerű, önkormányzati tulajdonban levő térségi vízszolgáltató létrehozására, amelyről már több ízben egyeztettek az udvarhelyi és a környező települések vezetőivel, és, amelyet a tárgyalófelek is megfelelő megoldásnak találtak, nem mellesleg, Hargita Megye Tanácsa is támogatná. „Hargita Megye Tanácsával többszörösen megvitattuk ezt a problémát, és mandátumom van arra, hogy biztosítsam a székelyudvarhelyieket és udvarhelyszékieket a megyei tanács támogatásáról, mely felelősséget vállal a probléma megoldásáért – ugyanerről biztosítottam június 28-i találkozásunk során az udvarhelyi városvezetést is. Az udvarhelyszéki térségi szolgáltató megalakításába hasonló módon lépne be a megyei tanács, mint a Harvíz szolgáltató létrehozásába és működtetésébe. A megyei tanács ezt a megoldást tartja a legéletképesebbnek mind az önkormányzat, mind pedig a lakosság számára” – fogalmazott az alelnök.[/box]

Lázár Emese

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.