Szerelmes földrajz, bővített kiadás

117

Hegedűs Imre János Székely­ország. Szerelmes földrajz című könyvének második kiadását mutatták be tegnap este a Hargita Megyei Kájoni János Megyei Könyvtár előadótermében. Az intézmény vezetősége a magyar írószövetség tagjának könyvbemutatójával zárta a magyar nyelv napja alkalmából szervezett kétnapos rendezvénysorozatot.

A Budapesten élő író Szé­kely­ország. Szerelmes földrajz című könyvének második kiadását ünnepelte a csíkszeredai közönség, ennek a kiadványnak a bemutatására érkezett a megyeszékhelyre Hegedűs Imre János.
– Megtiszteltetés számunkra, hogy a magyar írószövetség tagját, a neves irodalomtörténészt és tanárt köszönthetjük körünkben ezen a napon. A hallgatóság soraiban sokan tanítványai voltak Hegedűs Imre Jánosnak, számukra különösen fontos ez az alkalom – ezekkel a szavakkal üdvözölte az írót tegnap esti könyvbemutatóján a megyei könyvtár vezetősége.
A szerző szeretettel és alázattal köszöntötte a jelenlévőket.
– Saját könyvét ne ismertesse senki! Én sem ezért jöttem, hanem, hogy a székelységről, annak kultúrájáról, földjéről beszéljek – osztotta meg jövetelének célját az író.
Hegedűs Imre János szerint több oka van annak, hogy bővített kiadásban jelent meg könyve. Egyrészt tavaly megjelent a monumentális kiadvány, a háromkötetes a Székelyföld története című könyv, ami új ismeretekkel bővítette az általa is kutatott témát.
– Óriási munka, miután elolvastam, úgy éreztem, muszáj az újonnan szerzett ismeretek fényébe helyeznem a Székelyország. Szerelmes földrajz című könyvem. Időközben aztán új statisztikai adatok jelentek meg arról is, hogy hányan vagyunk mi, székelyek, sőt a származástörténetünkkel kapcsolatos elméleteket is mélyebben tanulmányoztam, illetve adóságot is szerettem volna leróni a bukovinai székelyeknek, ismertetve a történetüket. Sok tényező játszott tehát közre, hogy a könyv megérett egy második, bővített kiadásra – mondta az író.
Hegedűs Imre János a székely nemzet népességére vonatkozó sta­tisztikai adatokat is ismertette a könyvbemutatón: ezek szerint Hargita megyében 266 281 székely él, Kovászna megyében 152 572, Maros megyében 151 626, Brassó megyében 39 661, Erdély más területein 50 ezer, Magyarországon 185 ezer, a világ különböző területein pedig hozzávetőlegesen 100 ezren élnek.
– Nagyjából egymillióan vagyunk, ez nem lebecsülendő szám. Hozzáteszem ugyanakkor, hogy ilyen körülmények között – értem ezt a nemzet szétszórtságára – kegyelmi állapot ma székelynek lenni. Éjjel-nappal dolgozni kell, hogy megőrizzük és ápoljuk nemzetiségünket – vallja az író.

Pál Bíborka

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.