Szent László nyomdokain tábor

48

Hagyományos nyári nagytáborukat idén is megszervezték a gyergyóújfalvi 58-as számú Márton Áron Cserkészcsapat cserkészei. Mivel minden második évben mozgótábort szoktunk tartani, ezért idén is ilyen típusú volt táborunk, amelynek keretmeséjét Szent László ihlette. A helyszínek is a lovagkirály életéhez kötődtek, minél inkább hangsúlyozva, hogy az ő nyomdokain haladva szeretnénk közelebb kerülni hozzá, megismerve szellemiségét, életét.
Csapatunk 40 tagja 2017. július 31-én indult útnak Várfalva felé, hogy onnan barangolja be a környező nevezetes helyszíneket. Amikor megérkeztünk táborhelyünkre, az EKE-várba, nyomban nekiláttunk a táborépítésnek. Miután elkészültek ideiglenes lakóhelyeink, cserkészeink felfedező útra indultak, hogy megismerhessék a falut és annak történetét. Az esti tábortűznél megosztottuk tapasztalatainkat, ismereteinket, majd izgalommal teli vártuk a másnapot.


A második napon a Tordai-hasadékot és a tordai sóbányát látogattuk meg. Felejthetetlen élmény volt mindenki számára a hasadék „megmászása”, hisz csodálatos tájak tárultak elénk. A nap végén pedig a sóbánya hűs falai között pihentük ki a fáradalmakat, ámuldozva figyelve a hatalmas sótömböket, a bánya régi használati tárgyait.
A harmadik nap Nagyenyed nevezetességeivel ismerkedtünk. Az isteni gondviselés utunkba vezérelte Kónya Tibort, a helyi cserkészcsapat parancsnokát, aki idegenvezetőként szolgált számunkra. Megtekintettük a várat és a templomot, majd pedig a kollégium épületébe is betekinthettünk. Ott meglátogattuk a múzeumot, amelyben először a kőzeteket, majd pedig a magasabb rendű élőlényeket, állatokat néztük meg. A nap legkiemelkedőbb eseménye a strandolás volt. A nagy hőségben ugyanis valósággal felfrissült mindenki a hűs vizű medencékben.
A negyedik napon a túrázásé volt a főszerep, hisz Torockóra látogattunk. Megérkezésünk után nyomban megtekintettük a Népművészeti Múzeumot, majd pedig mindenki szabadon dönthetett arról, hogy nekilát-e a Székelykő túrának, vagy a falu feltérképezésébe kezd. Kisebb számban ugyan, de akadtak jelentkezők, akik dacolva a hőséggel, a hegymászást választották. Bár fárasztó volt az út, a látvány mindenért kárpótolta őket. A faluban mara-
dottak sem unatkoztak, csapatokba verődve barangolták be az utcákat és készítették el a nevezetes helyeket is tartalmazó térképeket, majd pedig a Székelykövet is megfestették. Élménydús napot tudhattunk a hátunk mögött.
Az ötödik nap a pihenésé és a tanulásé volt a főszerep. Délelőtt forgószínpadon vettek részt fiataljaink, ahol különböző ismeretekre tettek szert a szent királlyal kapcsolatosan. Ebéd után a várva várt játék következett, majd pedig a késő délutáni órákban ismét bővítettük ismereteinket. A Szent Korona Őrei látogattak meg bennünket, akik a magyar korona hiteles mását hozták el hozzánk és mutatták be azt. Ez a látogatás nem valósulhatott volna meg ifj. Szakál András támogatása és segítsége nélkül, ezért ezúton is szeretnénk megköszönni neki, hogy lehetővé tette mindezt számunkra. Az utolsó esti tábortűz remekre sikerült, így hát méltó módon zártuk táborunkat. 2017. augusztus 5-én indultunk haza, de előtte Gyulafehérvárt is meglátogattuk.
Megcsodáltuk a székesegyházat, ahol tiszteletünket fejeztük ki csapatunk névadója, Márton Áron sírjánál, sőt az emlékszobáját is felkerestük. Ezt követően rövid városnézésen vettünk részt, majd pedig megebédeltünk és folytattuk utunkat hazafele. Fáradtan, de feledhetetlen élményekkel gazdagodva tértünk haza.
Miután mindenki kipihente magát, 2017. szeptember 14-én képes-dalos élménybeszámolót tartottunk, amelyen jelen voltak a táborozók szülei is. Érdekes és felemelő érzés volt végignézni azt a temérdek képet, amelyeknek köszönhetően újra átélhettük, felidézhettük a tábor minden egyes percét, részleteket hallgathattunk meg a tábori újságból és elénekelhettük a táborzáró énekünket.
Csodálatos és élménydús táborunk sikeréért szeretnénk köszönetet mondani mindenekelőtt támogatóinknak: Hargita Megye Tanácsának és a Communitas Alapítványnak, valamint csapatparancsnokunknak, Elekes Zsuzsannának és a szülőknek, akik ránk bízták gyerekeiket.

Sólyom Csilla, Gyergyóújfalu

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.