Szemét-ügy: összevesztek egy bizottságon

65

Bár az általános városrendezési terv (PUG) véglegesítésének kitolt határideje is szerepelt a tegnapi önkormányzati testületi ülés napirendjén, és ebben a kérdésben a két frakció véleménye eltért, mégis gördülékenyen szavazták meg az előterjesztett határozattervezeteket a tanácsosok. Azonban hosszadalmas, személyeskedésektől sem mentes csörte keletkezett a cekendi szeméttározó ügyeit kivizsgáló bizottság tagsága kapcsán.

Szavaz a testület. A szeméttéma sokaknak facsarta az orrát Fotó: Lőrincz Csaba, Városháza

Csokoládé osztogatásával kezdődött az ülés, Ványolós István RMDSZ-es tanácsos, ülésvezető elnök a „boldogságfaktor növeléséért” édességgel kínálta a jelenlévőket. A hatás ki is tartott egy ideig, megszavaztak számos – költségvetést, zárszámadást, leltárba vételt – érintő határozattervezetet, és még a PUG kapcsán sem volt látványos vita. Az előterjesztett tervezet szerint a városvezetés 2018. december 30-ig tolná ki a városrendezési terv véglegesítését, bár – mint mondta Gálfi Árpád polgármester – a hivatal az ő részét már elvégezte, elkészítették a módosítások listáját, a labda jelenleg a tervező térfelén pattog. A városvezetés az egyéni érdekeken felülemelkedő, szigorúan szakmai alapokon álló PUG-ot akar és ígér. Gálfi ugyanakkor ismét kiemelte, hogy ez mennyire fontos és sürgős a városfejlesztés szempontjából, mégis úgy látták jónak, hogy a törvény által megengedett legtávolabbi időpontot jelöljék meg határidőnek. A jelenlegi általános városrendezési tervet 1999-ben fogadta el az akkori tanács, majd ezt 2011-ben meghosszabbították. Az ebben szereplő tervek elavultak, olyan településfejlesztési koncepciót takarnak, amely 18 évvel ezelőtt készült. Az RMDSZ-frakció véleménye szerint létfontosságú, hogy minél hamarabb álljon rendelkezésre a felfrissített PUG, ezért egy évvel korábbi, 2017. december 30-án lejáró határidőt javasolt. A módosító indítvány nem ment át, az eredeti formában fogadták el a határozatot.
Ennél a témánál nemcsak érdekek ütköztek egyébként, hanem a kétnyelvűség elve sem érvényesült. Mostanában a jelenlegi városvezetés több szinten is kiállt az anyanyelv használata mellett, a jóakarat ezúttal valahogy elsikkadt, a határozattervezetet (majd később még egyet) az illetékes osztályvezető románul ismertette, fordítás nem volt.

A múzeum lett a vár ura
Jelentős döntés született a Székely Támadt-vár használatáról. Egy korábbi tanácshatározat értelmében a várfalak és a Telegdy-bástya már a múzeum ügykezelésébe tartoznak, ezt most kiterjesztették, és a Haáz Rezső Múzeum használatába adták át a másik három bástyát is. Ezzel elkezdődhet a vár turisztikai körforgásba való bevonása, már a közelgő Udvarhely Napok alkalmával kiállítások helyszíne lesz. A tervek szerint a vár egész nyáron nyitva lesz a látogatók előtt, és nyaranta bármikor időszakos kiállításoknak adhat majd otthont az erődítmény meglévő része. Orbán Balázs koalíciós tanácsos szerint ebben egyetértés van az érintett felek, a hivatal, a várban lévő épületben működő Eötvös József Mezőgazdasági Szakközépiskola és a múzeum vezetősége között. A tanácsosok egyöntetűen megszavazták a határozattervezetet.
Két, szociális és gyermekvédelmi területet érintő tervezet kapcsán derült ki, hogy 8 székelyudvarhelyi idős személy él valamelyik, a megyei önkormányzat által működtetett öregotthonban, utánuk havi 200 lejt kell fizetnie a helyi tanácsnak. Ugyanez a kötelessége az állami gyermekvédelmi rendszerben nevelkedő, jelenleg mintegy 80-90 fiatalkorú esetében is, utánuk fejenként 144 lej a város hozzájárulása.

Gálfi: csak ne a régiek közül!
Péter Balázs koalíciós tanácsos ismertette az utolsó határozattervezetet. Az utóbbi időben egyre több és hangosabb kritika hangzik el a helyi hulladékgazdálkodási vállalat, az RDE Hargita Kft. cekendi szeméttelepe kapcsán: feltételezések szerint más településekről is hordanak ide szemetet, többen jelezték, hogy környezetvédelmi problémákat észleltek a helyszínen. Péter Balázs kollégáival bizottság alakítását javasolta, amely rövid időn belül alaposan megvizsgálná jogi, illetve környezetvédelmi szempontból a felmerülő problémákat, egyeztetne a cég tulajdonosával a megoldásról, illetve jelentést készítene, amelyet a lakosságnak is bemutatnának. A lakosságot élénken foglalkoztatja a hulladéklerakó körüli bonyodalmak, ezzel az önkormányzatnak is foglalkoznia kell – indokolta meg a tervezet jogosultságát Péter Balázs. Az RMDSZ-frakció vetette fel a kérdést: ki legyen az 5 tagú bizottság tagja, és a tagságot hogyan nevesítsék, tanácsi határozattal vagy polgármesteri rendelettel? Ez robbantotta ki a közel egy órán át tartó vitát, amely során ismét előkerült az „elmúltnyolcév”, még Bodnár László jegyző is beleszólt, értelmezve a határozattervezet törvényességét. Végül Gálfi Árpád polgármester huszárvágással próbálta megoldani az ügyet, mondván, hogy jelöljön meg mindhárom párt (RMDSZ, EMNP, MPP) egy-egy személyt, és ő inkább megnöveli a bizottság létszámát, de – hangsúlyozta már eléggé indulatosan – nem politikai játszmát, hanem érdemi munkát akar az ügyben. Szünet után kiderült, hogy ez az út sem járható, mert Gálfi egyáltalán nem szeretne régi RMDSZ-es tanácsosokkal dolgozni a bizottságban, az RMDSZ pedig kijelentette: így nem támogatják a határozattervezetet. A polgármester végül visszavonta az előterjesztést.

Asztalos Ágnes

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.