Széldöntés Alcsíkon

77

Néhány perc alatt a közbirtokosság hároméves kitermelési keretének megfelelő famennyiséget döntött ki a vihar hétfő délután Csíkszentimre közelében. Az alcsíki közbirtokossá­gok közül ezt a társulást érte a legnagyobb veszteség, de a csíkszeredai erdészeti hivatalhoz tartozó erdőségek közül kisebb-nagyobb mértékben összesen több mint 2000 hektár kiterjedésű erdő sérült.

Mintegy 2000 hektáron károsította meg az erdőt a hétfői vihar. Jövedelemkiesés Fotó: Balló Imre

Különösen az alcsíki közbirtokosságok tulajdonában lévő erdőségeket érintette a vihar – foglalta össze János Levente, a csíkszeredai erdészeti hivatal vezetője –, és ezen belül is a csíkszentimreit leginkább. Ez délnyugati szél volt, ami 300–400 méteres szélességben mindent ledöntött, elsöpört, letört, amit maga előtt talált. A szentimrei közbirtokosságnál előzetes becslések szerint 10–15 ezer köbméter közötti széldöntés van. Ahogy jött felfelé a szél délről észak felé, érintette a csíkzsögödi közbirtokosság erdejét, ott is van becslések szerint 1000 köbméter kár, azután a sutai erdőrészt, ami a csíkszentléleki közbirtokosság tulajdona, és ott is van legalább 1000–1500 köbméteres széldöntésünk és széltörésünk.
A széldöntésekre és széltörésekre jól meghatározott katasztrófa-elhárítási eljárás vonatkozik: jelentik a helyzetet a Sürgősségi Esetek Felügyelőségének, valamint a Brassói Erdészeti Felügyelőségnek, és megkezdik az utak, valamint adott esetben az ingatlanok felszabadítását, majd felértékelik, felleltározzák a kidőlt fatömeget.

Csíkszentimrei veszteségek
Az ítéletidő csaknem valamennyi alcsíki közbirtokosság erdőit érintette, értesüléseink szerint a csíkszentsimoni, és a csa­tó­sze­gi területek is sérültek. A csík­szent­királyi közbirtokosság te­rületén mintegy 1000 köbméterre tehető a kár.
A csíkszentimrei közbirtokosság területe 1400 hektár, és majdnem az egészet érintette valamelyest a vihar, de leginkább a bányapataki és a vermedpataki erdőrészek sérültek.
– Háromévi kitermelési keretünk dőlt ki az alatt a pár perc alatt, mert a közbirtokosságunknak évente mintegy 5000 köbméter a kitermelési kerete – mondta Balló Imre elnök. – Nagyon el kell gondolkodnunk, hogy a kö­zeljövőben miként tudjuk fenntartani a közbirtokosságot.
A vihar százéves fákat és fiatal, harmincéves ültetett erdőt is kidöntött. Balló Imre szerint hektáronként átlag 400 köbméteres erdők voltak ezek. Leginkább egy 80 éves erdő károsodott, amelynek alsó feléből az idén termelték ki a beteg fákat.
– Most az utakat szabadítjuk fel – közölte a közbirtokossági vezető. – Tegnap 11 személy dolgozott ezen, de még egy csoportot beállítunk, és így is még legalább öt nap kell a fő útvonalak – a bányapataki és vermedpataki utak – felszabadításához, nem beszélve az erdei, a gerincekre vezető utakról, ez eltarthat július végéig is. Néhány héten belül az érintett területeken a bogárcsapdákat is megduplázzuk, és igyekszünk olyan helyekre kitenni, hogy a bogarakat ne befelé űzzük az erdőbe, hanem a patakban maradjanak, mert ha továbbterjed a bogártámadás, még katasztrofálisabb lesz a helyzet.
A csíkszentléleki közbirtokossági tulajdonából különösen a sutai erdőket érintette a vihar, tudtuk meg Ferencz Zoltán elnöktől.
– A Suta4-ben majdnem az egész erdő sérült, és olyan terület is van, ahol 1,5 hektárról mindent letarolt a szél – mondta Ferencz Zoltán. – A széltörésekből olyan 1000-1500 köbméter fa fog kijönni. Nem volt vágásérett egy sem ezekből az erdőkből, negyvenéves és hetvenéves erdőrészek voltak. A leltározás jövő hét után kezdődik, akkorra tud az erdészet szakembert küldeni.

Többrendbeli károsodás
Egy széldöntés mindig többrendbeli károsodást jelent, taglalták a megkérdezett közbirtokossági vezetők, és – természetesen – a vihar nem igazodik az üzemtervekhez, ezért távlatilag módosítani kell az üzemterveket és a minisztériummal jóváhagyatni, akárcsak a kitermeléshez szükséges komplex dokumentációt. A szálfák egy része derékban tört ketté, ezért csak tűzifaárban eladható, és így mintegy 30 százalékkal kevesebbet ér.
– A károk felleltározása közös erővel zajlik – mondta János Levente. – A szakemberek biztosítása az erdészet feladata, a munkások biztosítása a közbirtokosságoké. 4-5 személyből álló felértékelő csoportokat állítottunk össze, és az erdészek, ahol lehetőség van rá, le is bélyegzik a fákat. Máshol, ahol masszív, csoportos törés van, és ahová nem lehet bejutni a törés alá, ott megsaccoljuk vagy próbáljuk megsaccolni, hogy mekkora fatömegről van szó.
Pontos kimutatás még nincs, de János Levente számításai szerint legalább 2000 hektár erdőt érintett a vihar, és mintegy 100 hektáron volt masszív széldöntés. Az erdészeti hivatal vezetője reméli, hogy már az év végéig ki tudják termelni a széldöntött fákat, viszont az érintett közbirtokosságok a következő években a tervezettnél jóval kevesebb famennyiséget termelhetnek ki.

Daczó Katalin

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.