Székely ruhát vásároltak, új táncokat tanultak

44

Több rend női népviseletet készíttetett a gyergyószentmiklósi Hóvirág Néptáncegyüttes, valamint új táncokat is tanultak két nyertes pályázatnak köszönhetően. Az együttes vezetője azt mondta, a tánccsoport folyamatosan fejlődik, szükség van arra, hogy újat tanuljon s új fellépő ruhákat vásároljon.

A fellépéseken gyakran viselnek székely ruhát a táncosok

Öt rend gyergyói női népviseletet készíttetett a Hóvirág Néptánc­együttes, 5400 lej támogatást nyert a Hóvirág Egyesület e célra Hargita Megye Tanácsának pályázatán. Nagyon fontos, hogy a székely ruha kézzel van szőve, szabva és varrva, teljes egészében kézi munka, nagyon szép – jegyezte meg Szász Ferenc a táncegyüttes vezetője. Elmondta azt is, egy másik pályázaton 7 ezer lejt nyertek szintén a megyei önkormányzattól néptánc-oktatásra. Ezt az összeget arra használták, hogy hivatásos oktatókat hívtak meg Gyergyószentmiklósra és új táncokat tanultak.
– Fejlődik a csoport, mindig újat kell tanulni, most például többek között méhkeréki, ördöngösfüzesi táncokkal gazdagodtunk – fogalmazott Szász Ferenc.
A női viseleteket a különböző fellépések során fogják hordani a felnőtt táncosok, fellépése pedig van bőven a 40 éves múlttal rendelkező gyergyószentmiklósi tánccsoportnak: rendszeresen szerveznek néptánctalálkozót, fellépnek a város és a környék rendezvényein, de külföldi turnékra is járnak. Az utánpótláscsoportok is évente több alkalommal mutatják be, mit tanultak. Óvodástól 18 éves korig több csoportban közel kétszáz gyerek tanul néptáncot a Hóvirág Néptáncegyüttes ernyője alatt. A tánccsoport célja egyébként éppen ez, hogy minél több gyerek megtanulja, megszeresse s továbbadja a néptáncot, s úgy látják, van is a számára jövő, hiszen egyre többen járnak táncolni, gyarapodik a hagyományőrző rendezvények száma, s táncházat is egyre több településen szerveznek.

Nagy Levente

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.